Högerextrema på plats vid Järvaveckan: Har tagit höjd för det

Ska motdemonstrera utanför varje dag: Bra att de kommer

SPÅNGA/TENSTA. Säkerhetspådraget under Järvaveckan kommer att vara extra stort i år.

De två högerextrema partierna Alternativ för Sverige och Rasmus Paludans Stram Kurs – liksom Partiet Nyans har fått tillstånd av polisen att kampanja utanför Spånga IP.

– Vi har tagit höjd i planeringen för att det kan uppstå upprörda känslor, säger Olivia Åkerhielm, ingripandepolis i Järva.

Det är tisdag förmiddag och duggregnet faller över Spånga IP mellan Spånga, Tensta, och Rinkeby i västra Stockholm. Några poliser går ett varv utanför och ser ut att undersöka några buskar. Inne på Järvaveckans område kommer en man fram till Olivia Åkerhielm.

– Tror du att de här är kastbara, frågar han henne bekymrat och lägger handen på några kravallstaket.

– Det är lugnt, vi löser det sen, säger hon och ber att få återkomma om en stund.

Säkerhetspådraget för årets upplaga av Järvaveckan kommer att vara särskilt stort. Det är valår och samtliga partiledare för riksdagspartierna – utom Jimmie Åkesson som bojkottar evenemanget – kommer att hålla tal under veckan.

Det är första gången sedan pandemin bröt ut som den hålls i fysisk form och arrangören The Global Village räknar med besöksrekord med omkring 60 000 deltagare, rapporterar DN.

Högre risk för konflikter

I år har också tre politiska partier fått tillstånd att kampanja utanför området.

Rasmus Paludans högerextrema parti Stram Kurs ska enligt ansökan ”motdemonstrera mot Järvaveckan” på en parkeringsyta utanför. Högerextrema Alternativ för Sverige ska hålla upp banderoller och dela ut flygblad. Partiet Nyans, som riktar in sig på förorter och väljare med utländsk bakgrund, har fått tillstånd att valkampanja på en annan del av området.

Närvaron innebär en högre risk för konflikter och oroligheter.

– Absolut. Men det här är inte nytt för oss, vi har tagit höjd för att det kan bli upprörda känslor och meningsskiljaktigheter, säger Olivia Åkerhielm.

Många, både vanliga människor liksom polisen, har påskupploppen färskt i minnet.

Olivia Åkerhielm, ingripandepolis i Järva.
Olivia Åkerhielm, ingripandepolis i Järva.
Rasmus Paludan under en allmän sammankomst i Landskrona den 27 maj.
Rasmus Paludan under en allmän sammankomst i Landskrona den 27 maj.

Tar in nationell förstärkning

Hon och kollegorna är här för att kontrollera området inför onsdagen. Vilka in- och utfarter som finns och var man ska upprätta avspärrningar, bland annat. Hon vill inte gå in på hur många poliser man kommer att vara på plats under veckan, men men har fått in nationell förstärkning.

– Vi är tillräckligt många, säger hon.

Utöver polisens närvaro kommer arrangören The Global Village också att ha säkerhetspersonal på plats.

Olivia Åkerhielm menar att hon och hennes kollegor har två uppdrag att lösa under veckan.

– Vi vill att Järvaveckan ska vara en folkfest där alla känner sig trygga. Samtidigt ska vi se till att de andra aktörerna får sin grundlagsskyddade rättighet att uttrycka sina åsikter, säger hon.

Olivia Åkerhielm har jobbat som polis i Järva i sju år. Hon påpekar att den högerextrema politikern Rasmus Paludan har varit här flera gånger nu och att polisen har en bra dialog med lokala aktörer om vad som är på gång i området.

Guleed Mohamed.
Guleed Mohamed.

”Går inte att tiga ihjäl”

En dryg kilometer från idrottsplatsen, i Tensta centrum, står 33-årige Guleed Mohamed, en lokal profil och eldsjäl i området. Han tycker att det är bra att politikerna kommer till Järva i samband Järvaveckan och kommer själv att vara där.

Han har inget emot att högerextrema Alternativ för Sverige och Rasmus Paludan kommer. Även om han själv står långt ifrån dem politiskt.

– Det är bra att de kommer, det blir som en slags demokratiträning. Det som är heligt för mig är inte heligt för dig. Vi måste stå upp för yttrandefriheten, det går inte att tiga ihjäl obehagliga åsikter, säger han.

Publisert: