S-förlust om friskolor – satsar på valet

TT

Publicerad 2022-06-08

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin och skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) släpper inte frågan om vinstuttag i skolan, trots riksdagsförlust.

Riksdagen har röstat ner regeringens förslag om ändrad ersättning för friskolor och högre skolpeng för kommunala skolor för det större ansvar de har.

Men S släpper inte frågan om ändrade regler för friskolor

– Vi socialdemokrater kommer inte att släppa den här frågan efter den här dagen, sade partisekreteraren Tobias Baudin på en pressträff tillsammans med skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) timmarna före riksdagsbeslutet.

– Vi ska se till att det blir ordning i det svenska skolsystemet.

Förslagen som lagts på riksdagens bord handlar bland annat om att göra om skolpengen. Men en majoritet med de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna röstade ned hela regeringens lagförslag med 173 röster mot 125.

Ett av förslagen hade inneburit att kommunala skolor ska kompenseras för ansvaret de har för att kunna erbjuda en skolplats när som helst, till exempel om många nya elever kommer till kommunen eller om en skola eller friskola avvecklas.

– Vi hade chansen i dag att rätta till det här felet, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Förslag som regeringen också har får nej på handlar om friskolornas kösystem. Regeringen vill ändra dem så att de inte sållar bort barn vars föräldrar inte bokar köplats tidigt, ibland redan vid födseln.

Följ ämnen i artikeln