Kraftigt lyft för S i nya väljarmätningen

L och MP fortsatt under riksdagsspärren

Publicerad 2022-06-02

SCB har publicerat sin stora partisympatiundersökning.

Socialdemokraterna går kraftigt framåt medan Sverigedemokraterna tappar.

Samtidigt är Miljöpartiet och Liberalerna fortsatt under riksdagsspärren.

Statistiska centralbyrån har publicerat sin sista stora partisympatiundersökning innan riksdagsvalet i september.

Socialdemoraterna går stark framåt. Partiet ökar 4,2 procentenheter till 33,3 procent.

– Det är en ökning för Socialdemokraterna med 4,2 procentenheter sedan mätningen i november, och en ökning med 5,0 procentenheter jämfört med valresultatet 2018, säger Mikaela Järnbert, statistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Socialdemokraterna gör analysen att det är en ”Magda-effekt”.

– Det är ett enormt styrkebesked. Det är ett bevis att vi har en stark partiordförande och statsminister, Magdalena Andersson, som verkligen klarar av att leda det här landet och sätta Sverige främst, säger Partisekreteraren Tobias Baudin.

Vad får det för konsekvenser inför valet?

– Det är en rejäl vitaminboost för alla våra valarbetare som just nu är runt och knackar dörrar. Det kommer ge bra dragkraft i valrörelsen.

Nytillträdde Johan Pehrson har inte lyckats lyfta Liberalerna över riksdagsspärren. Partiet har kämpat med att komma över riksdagsspärren och har under en längre tid legat under tre procent. I den nya mätningen lyfter de till 3,4 procent.

Även Miljöpartiet har kämpat med att komma över riksdagsspärren och i den senaste mätningen i november fick partiet 3,9 procent. Nu backar partiet 0,6 procentenheter till 3,3 procent.

Sverigedemokraterna har tappat 1,6 procent och ligger nu på 17 procent. Även Moderaterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet backar.

– Stödet för Moderaterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet minskar jämfört med den senaste mätningen. Förändringarna i väljarstödet är statistiskt säkerställda för alla riksdagspartier utom Kristdemokraterna, säger Mikaela Järnbert.

SCB:s senaste mätning gjordes i november förra året.

LÄS VIDARE