Dödskraschen i Båstad fångades på film

Dödsolyckan i Båstad fångades av lastbilens färdkamera.

Den visar när lastbilen kraschar in i den brinnande minibussen.

– Han såg den stillastående bilen en sekund innan det small och ser sig också som ett offer, säger chaufförens försvarare, Stefan Rosell.

Tidigt på morgonen den 30 april befann sig sex personer vid E6:an utanför Båstad.

Kompisgängets minibuss hade börjat brinna och de tvingades stanna för att utrymma bilen. Räddningstjänsten larmades om bilbrand. En kort stund senare kom larmet om en trafikolycka på exakt samma plats.

En lastbilschaufför hade kört på minibussen, som i sin tur slungats mot tre personer ur kompisgänget.

Tre män i 20-årsåldern dog. De andra vännerna överlevde oskadda.

Den 27-årige lastbilschauffören greps i samband med olyckan. Nu åtalas han misstänkt för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.

Lastbilen var utrustad med en färdkamera som filmade vägen från hytten. Den visar att mannen körde i höger körfält med helljuset påslaget. Enligt färdskrivaren ska mannen ha färdats i omkring 85 kilometer i timmen på motorvägen.

Plötsligt syns rök en bit längre fram på vägen och några personer anas vid sidan av vägen.

En bil med påslagna varningsblinkers står i vänster körfält. Röken tätnar. Sedan kraschar lastbilen in i den stillastående minibussen i höger körfält.

Kamerabilder från mannens lastbil visar hur mannen körde med helljuset påslaget i höger körfält på vägen. Enligt färskrivaren ska chauffören ha kört i 85 kilometer i timmen.
Kamerabilder från mannens lastbil visar hur mannen körde med helljuset påslaget i höger körfält på vägen. Enligt färskrivaren ska chauffören ha kört i 85 kilometer i timmen.
Plötsligt börjar rök framträda en bit längre fram på vägen. Några personer anas vid sidan av vägkanten.
Plötsligt börjar rök framträda en bit längre fram på vägen. Några personer anas vid sidan av vägkanten.
Röken tätnar. Sedan kraschar lastbilen in i den stillastående minibussen.
Röken tätnar. Sedan kraschar lastbilen in i den stillastående minibussen.

Nekar till brott: ”Såg bilen en sekund innan”

Enligt polisens bedömning har föraren inte använt sin mobiltelefon i samband med olyckan.

”Sammantaget har ingen information hittats som skulle kunna indikera att något inverkat på framförandet av fordonet”, skriver polisen i förundersökningen.

Utredningen visar att föraren inte var påverkad av alkohol, droger eller någon annan substans.

Mannen nekar till brott och säger i förhör att han körde som vanligt och tittade på vägen framför sig. Det var inte dimmigt och fanns ingen belysning på platsen.

”Jag körde försiktigt och det fanns ingen varningstriangel eller någonting som tydde på att bilen stod där. Bilen stod inte vid vägkanten utan den stod i körbanan”, säger han.

Mannen berättar att han varken såg minibussen eller människorna. När han väl upptäckte bilen hann han inte reagera.

”Jag såg den här bilen en sekund innan det hela hände. Då kunde jag inte göra någonting och det blev en krock. Sen var det som i slow motion. Glasbitar fastnade på mig och det kändes som att bilen skulle kastas åt vänster”, säger han.

Chauffören berättar att han mår dåligt och chockats över det som hänt. Han står fast vid att han inte körde oaktsamt och att han inte hade någon möjlighet att förutspå vad som skulle komma att hända.

”När bilen är mörk och inte har någon belysning så är det väldigt svårt att observera en sådan bil även om man kör uppmärksamt och varsamt”, säger han.

Tre män i 20-årsåldern dog i olyckan.
Tre män i 20-årsåldern dog i olyckan.
Tagen från olycksplatsen med polisens drönare.
Tagen från olycksplatsen med polisens drönare.

Yrkar på fängelse

Åklagare Malin Granström säger till TT att mannen allvarligt brast i uppmärksamhet och försiktighet genom att inte anpassa hastigheten, vilket ledde till att han körde in i en stillastående bil på motorvägen.

Hon anser att mannen hade uppfattat den bolmande röken från den stillastående minibussen om hastigheten hade varit lägre.

– Strax dessförinnan, i vänster körfält, står en annan personbil med varningsblinkers på och trots att det här syns på långt håll så har inte föraren anpassat hastigheten. Han har inte ens saktat ner farten utan bara kört vidare. Det är det jag menar är en oaktsamhet, säger Malin Granström till TT.

– Jag kommer att yrka på en fängelsepåföljd, säger hon.

Försvararen förvånad över åtal

Den misstänktes försvarare Stefan Rosell säger till Aftonbladet att han är förvånad över att målet går till åtal.

– Utredningen har visat att min klient har gjort allt som står i hans makt. Han var nykter, utvilad och sysslade inte med något annat än att köra sitt fordon. Han såg den stillastående bilen någon sekund innan det small. Han ser sig också som ett offer, säger han.

Enligt Rosell har hans klient berättat att han såg en bil med varningsblinkers i det vänstra körfältet och därför stannade kvar i den högra filen. Det fanns heller ingen riktig vägren till höger, utan ett räcke.

– Han hann inte väja, gjorde ett försök att bromsa men hann knappt trycka på pedalen. De tragiskt omkomna personerna befann sig då på vägen, säger Stefan Rosell.

Aftonbladet har sökt åklagaren Malin Granström.

Bild tagen inifrån lastbilshytten.
Bild tagen inifrån lastbilshytten.
Publisert:

LÄS VIDARE