Två döms för sprängning av polishus

Av:  Jens Bornemann/TT

Vid sprängdådet förstördes bland annat entrén till polishuset. Arkivbild.
Vid sprängdådet förstördes bland annat entrén till polishuset. Arkivbild.

Sprängningen orsakade stora skador på polishusets entré, bottenvåningen och krossade fönster både på polishuset och en byggnad mittemot.

Nu döms två män för att ha varit delaktiga i sprängdådet i Helsingborg för snart fem år sedan.

Männen döms medhjälp till grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

En tredje man frikänns dock av Helsingborgs tingsrätt.

De båda dömda männen har sedan sprängdådet 2017 dömts för annan brottslighet. Det gör att de nu får sju år var i kompletterande fängelsestraff.

”Det har rört sig om en mycket kraftig sprängladdning riktad mot polisen som är en grundläggande samhällsfunktion. Det har också funnits en stor risk för att personskador skulle uppstå. Detta gör att brotten har ett högt straffvärde”, säger chefsrådmannen Martin Persson i ett pressmeddelande.

Tidigare dömda

Männen, som nekar till brott, ingår enligt åtalet i ett kriminellt nätverk.

Den äldre av de båda männen är i 30-årsåldern och sitter sedan tidigare i fängelse, dömd till totalt 14 års fängelse i två olika domar, dels för en sprängning i Landskrona, dels för ett mordförsök i Helsingborg.

Den yngre mannen har sedan 2017 fått två mindre domar emot sig, men var bara 19 år vid dådet mot polishuset och får därför reducerat straff för sprängningen.

Det var den 18 oktober 2017 som polishuset i Helsingborg skakades av en kraftig explosion som orsakade stora materiella skador.

Totalt 120 personer fanns i eller i närheten av polishuset, men ingen skadades.

Lämnade kylväska

På en övervakningsfilm från den aktuella natten syns hur en person lämnar en kylväska vid polishuset.

Tingsrätten konstaterar i pressmeddelandet att bevisningen till stor del bygger på ett vittnesmål från en man som var närvarande när delar av sprängningen förbereddes. Men de övriga bevisen mot den tredje åtalade, som enligt åklagaren är den som syns på övervakningsfilmen, räcker inte enligt domstolen.

”Det räcker alltså inte med enbart mannens vittnesmål om det inte stöds av annan stark bevisning. När det gäller två av de tilltalade är bevisen tillräckliga men inte gällande den tredje”, säger chefsrådmannen Martin Persson.

Publisert: