Rapparen Einár, 19, skjuten till döds

Uppgifter: Einárs mördare gick fram och fotade honom

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Den 19-årige rapparen Nils Grönberg levde med ett pris på sitt huvud.

Enligt Aftonbladets uppgifter kan de som sköt honom till döds ha lejts för pengar.

Efter att gärningsmännen avlossat skotten ska de ha kontrollerat att de lyckats med sitt uppdrag och även fotat den döde rapparen som bevis, enligt uppgifter.

Ett tiotal skott ekade på torsdagskvällen den 21 oktober i Hammarby sjöstad i Stockholm, ett område där skott sällan hörs.

På marken låg 19-årige Nils Grönberg, känd under artistnamnet Einár, död. Han hade träffats av två skott. Ett i bröstet och ett i ansiktet.

Sedan dess pågår ett intensivt utredningsarbete men ännu är ingen gripen för mordet.

– Vi har en bild av händelseförloppet men vi arbetar brett och har inte låst fast oss vid någon inriktning. Vi är fortfarande intresserade av tips om någon gjort iakttagelser i området innan, under eller efter händelsen, säger Mats Eriksson på polisen i Stockholm.

Polisen har knackat dörr i området och säkrat övervakningskamerafilmer som nu ska analyseras.

Ett hundratals förhör har hållits för att kartlägga Einárs sista tid i livet i hopp om att hitta de som sköt.

Enligt uppgifter till Aftonbladet och flera andra medier var hotbilden mot Einár hög. Nils Grönberg verkar inte på senare tid ha tillhört en specifik kriminell gruppering men kopplades på olika sätt till kriminella nätverk som Husbys hyenor och Dödspatrullen, vilket per automatik kan innebära en ökad hotbild från rivaliserande grupperingar.

I oktober, när en gängkriminell man knivskars inne på restaurangen Nosh and chow i centrala Stockholm, var Einár misstänkt för inblandning i mordförsöket. Då höjdes hotbilden mot honom ytterligare.

– Han hade skottpengar på sig, säger en källa till Aftonbladet.

Rapparen Einár 2019.
Tekniker på brottsplatsen efter mordet.

Uppgifter: Gärningsmännen fotograferade

En teori som polisen jobbar efter enligt Aftonbladets uppgifter är att de som sköt mot Einár var lejda för pengar för att utföra mordet.

Gärningsmännen, som uppges ha varit två, visste var den unge artisten befann sig och väntade på honom när han kom ut genom en dörr vid 22.30-tiden på kvällen. De var maskerade och gick nära inpå honom innan de avlossade ett flertal skott.

De två andra män som var med Einár i Hammarby sjöstad den kvällen ska mördarna inte varit det minsta intresserade av – fokus låg helt på 19-årige Einár.

Efteråt kontrollerade de att 19-åringen var död och ska, enligt Aftonbladets uppgifter, ha fotat den döde artisten som bevis innan de till synes spårlöst lämnade mordplatsen.

Tekniker i Hammarby Sjöstad under mordnatten.

Använder sig av unga

Att flera av de 52 kriminella nätverken som identifierats i Stockholm använder sig av unga för att utföra även de allra grövsta brotten, som mord, är välkänt sedan några år tillbaka.

I Stockholmspolisens senaste kartläggning av de kriminella gängen som kom så sent som den 12 oktober i år skriver underrättelseenheten:

”Det finns indikationer på att nätverken medvetet utnyttjar unga som en konsekvens av de lägre straffskalor och begränsade möjligheter till tvångsmedel som gäller för minderåriga, även för att begå de allra grövsta brotten såsom mord. Rekrytering av unga bedöms som ett av de största samhällshot som de kriminella nätverken”.

I ett tidigare PM från polisen som upprättades i samband med att en 17-åring åtalades för ett mord i Rinkeby 2018 noterade man att: ”Uttrycket att ’brösta en 4 för att bli en 100-gubbe’ är utbrett. Det innebär att man är beredd att sitta 4 år på LSU för ett mord för att visa sin lojalitet och bli 100 % antagen i organisationen”.

Mycket lite är ännu känt om de som mördade Einár. Ingen är ännu gripen för mordet och det enda som framkommit om dem är ett mycket vagt signalement – maskerade och runt 170 centimeter långa, har vittnen uppgett för Expressen.

Länk till Tipsa

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

LÄS VIDARE

Alex Ceesay: Hiphop är inte en väg ut – det är en väg in i kriminaliteten

ÄMNEN I ARTIKELN

Rapparen Einár, 19, skjuten till döds

Mord

Einár

Rinkeby

Kriminella nätverk

Skjutning

Stockholm