Socialister segertippade i Portugals nyval

TT TT-AFP

Publicerad 2022-01-16

Portugals premiärminister António Costa och hans socialistparti får 38 procent i opinionsmätningar inför nyvalet den 30 januari. Arkivbild.

Portugals regerande socialistparti tippas ta hem segern i nyvalet om två veckor.

Men frågan är hur premiärminister António Costa ska kunna regera landet med sina tidigare allierade som tvingade fram nyvalet genom att rösta ned regeringens budget.

Med två veckor kvar till nyvalet den 30 januari inleddes valrörelsen i Portugal på söndagen. Den sittande premiärministern António Costa, som regerat landet under de senaste sex åren genom en vänsterkoalition, är segertippad. Opinionsmätningarna pekar på att partiet kan få 38 procent i valet, samtidigt som det återstår att se om Socialistpartiet (PS) kan samla tillräckligt stöd i parlamentet för att behålla makten.

– Vi måste snabbt lösa den här absurda politiska krisen, sade Costa i samband med att valkampanjen inleddes.

Missnöje med budgeten

60-årige António Costa främsta rival är den 64-årige ekonomen Rui Rio, tidigare borgmästare i Porto, som leder det konservativa oppositionspartiet Socialdemokratiska partiet (PSD).

António Costas minoritetsregering utlyste nyvalet sedan parlamentet förkastat dess budgetproposition för 2022. Nedröstningen av budgeten var den första i Portugals parlament sedan landet återigen blev demokratiskt 1974.

Vill regera i minoritet

Även Socialistpartiets två stödpartier – Vänsterblocket och Kommunisterna – förkastade budgeten eftersom partierna ville ha ett tydligare fokus på sjukvårdsfrågor efter två år av pandemi, samt reformer för att minska de ekonomiska klyftorna. Parlamentets konservativa partier vände sig mot att regeringen lovat att minska det offentliga underskottet, som förra året uppgick till 4,3 procent.

António Costa hoppas att hans parti ska kunna regera ensamt genom att göra upp med andra partier i sakfrågor, med potentiellt stöd från partiet Människor-djur-natur som är en växande politisk kraft i Portugal.

I januari i fjol omvaldes den konservative presidenten Marcelo Rebelo de Sousa i en jordskredsseger till en andra mandatperiod efter högt valdeltagande.

ANNONS