Nytorgsmannen dömd för våldtäkter

Misstänks ha våldtagit 24 kvinnor – nu åtalas Nytorgsmannen

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Den 34-årige mannen misstänks ha våldtagit sovande kvinnor och filmat övergreppen.

Snart nio månader har gått sedan han greps och allt eftersom har offer på offer kunnat identifieras.

I dag väcktes åtalet mot Nytorgsmannen – ett åtal som innefattar våldtäkter mot 24 kvinnor.

På bilden från 34-åringens 22 kvadratmeter stora lägenhet på Nytorget på Södermalm i Stockholm syns en enkel obäddad säng med träram, placerad nedanför en vägg med skruvhål i. Lägenheten är liten och ordinär och här misstänks mannen ha utfört de flesta av övergreppen han i dag åtalades för.

När polisen valde att publicera bilden från hans lilla etta så var det en ovanlig men nödvändig åtgärd för att kunna identifiera alla offer.

För är det något som utredningen fortsatt att göra under de månader som mannen suttit häktad så är det att växa och svälla allt eftersom polisen lyckats identifiera kvinnor från filmer mannen spelat in eller genom chattkonversationer de haft med honom.

Bild på den misstänkta gärningsmannens lägenhet.

Visste inte att de blivit våldtagna

I det senaste dagboksbladet på Södertörns tingsrätt framgår det att 30 kvinnor varit målsäganden i ärendet men när åtalet väcktes på fredagen räckte bevisen endast för att åtala 34-åringen för övergrepp mot 24 av dem.

Åtalspunkterna gäller en grov våldtäkt och 23 våldtäkter. Därutöver åtalas Nytorgsmannen för bland annat grov fridskränkning, sexuella övergrepp och barnpornografibrott. Vissa av de 24 målsägandena, som alla är kvinnor, har utsatts för mer än ett brott.

Det gör att mannen, om han döms, placerar sig bland en av de värsta serievåldtäktsmännen i Sveriges historia.

– De flesta av de åtalade händelserna inträffade under 2019 och 2020, men jag åtalar också för äldre brott, bland annat en våldtäkt som ägde rum 2012 och en som ägde rum 2013, säger kammaråklagare Helena Nordstrand som ansvarat för utredningen.

Tillvägagångssättet vid de flesta av de åtalade våldtäkterna har varit att mannen förgripit sig på kvinnorna när de sovit eller varit påverkade och att han i många av dessa fall också filmat övergreppen.

Mannen själv nekade sig igenom de första förhören men har allteftersom bevisen presenterats för honom gjort vissa medgivanden.

– I slutet har han gjort vissa medgivanden gällande en del av de filmade övergreppen och erkänt en del av gärningar, säger Helena Nordstrand.

För en stor och viktig del av bevisningen är just 34-åringens egna filmer som han spelat in av de misstänkta våldtäkterna och konversationer han haft med vissa av kvinnorna där de efteråt ifrågasatt om han begått övergrepp mot dem, då de vaknat hos mannen och känt att något inte stått rätt till.

Ett av skälen till att utredningen tagit lång tid är omfattningen av filmmaterial som hittades hos 34-åringen. Arbetet att identifiera kvinnorna på filmerna har varit svårt och tidskrävande.

– Men nu har vi identifierat samtliga kvinnor på de övergreppsfilmer vi har anträffat, säger Helena Nordstrand.

Många av kvinnorna som har utsatts visste inte att de hade våldtagits utan fick det beskedet först när polis lyckats identifiera dem från filmerna som mannen spelade in. Deras målsägandebiträden har beskrivit chocken av att få veta att de dels utsatts för ett övergrepp och att det dessutom finns på film.

Den misstänkte 34-åringen är tidigare ostraffad.

Hade sidor som var udda

34-åringen beskrivs av de som känner honom som en social person som rörde sig ute bland Stockholms krogar och hade ett stort umgänge. När han greps hade han en flickvän och jobbade till och från som publikvärd.

En vän till mannen säger dock att även om han i det stora hela verkade normal så fanns det sidor hos honom som var udda.

– Han kunde ha väldigt plump humor, på det där sättet som en del har när de försöker passa in men inte riktigt gör det. Han skröt även en del om alla kvinnor han hade men vi hade så svårt att få ihop bilden av att han verkligen hade så lätt att få tjejer.

”Ville inte dö, men heller inte leva”

Lisa och Elin, två av de kvinnor som misstänks ha utsatts av mannen, har tidigare berättat för Aftonbladet om vad de utsattes för.

– Han tog sig rätten att förbruka min kropp. Jag vill inte dö men jag vill heller inte leva i den här kroppen, den är inte min längre. Jag önskar att de som begår övergrepp förstår vilken skada de gör. Att aldrig kunna se på själv igen som man tidigare gjort, i varken kropp eller själ. Att känna sig så smutsig att man skrubbar och skrubbar men kommer aldrig att kunna känna sig ren. Jag skulle vilja fråga honom, hur fan kunde du? har Lisa tidigare sagt.

Den lilla sinnesundersökning som gjorts på 34-åring, en så kallad P7:a, har kommit fram till att han inte misstänks lida av en allvarlig psykisk störning och att inget därmed hindrar att han avtjänar sitt straff i fängelse. Rättspsykiatern skriver i sitt utlåtande att gärningarna som Nytorgsmannen misstänks för sannolikt kan förklaras mot bakgrund av stress, nedstämdhet och ångest där olusten dämpats med sexuella beteenden.

Rättegången inleds i Södertörns tingsrätt den 26 augusti och beräknas pågå i 22 förhandlingsdagar.


Uppdatering 211104:

Tingsrätten har meddelat sin dom: så många års fängelse blir det för Nytprgsmannen.


Lisa är en av de 21 kvinnor som mannen misstänks ha våldtagit.

PODD ”Sticker ut genom att inte sticka ut”

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Stor REA hos Ellos – få 30% rabatt på dyraste varan! Använd koden "455703" och få rabatten här!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

LÄS VIDARE

Serievåldtäktsmännen som satte skräck i Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Nytorgsmannen dömd för våldtäkter

Nytorget

Södertörns tingsrätt

Stockholm