Vita huset: Fler hemligstämplade dokument funna

TT-AP

Publicerad 2023-01-14

USA:s president Joe Biden. Arkivbild.

Ytterligare hemligstämplat material har hittats i USA:s president privata bostad i Wilmington i Delaware. Beskedet kommer från Vita huset.

Richard Sauber, Vita husets juridiske rådgivare, meddelar i ett uttalande på lördagen att fler sekretessbelagda handlingar hittats i presidentens privata bibliotek. Totalt ska det röra sig om ytterligare fem dokument.

Tidigare har Vita huset sagt att endast ett dokument påträffats i biblioteket.

Departementsutredning pågår

Lördagens besked ska läggas till de fynd av hemligstämplat material som avslöjats tidigare i veckan. Dels har dokument hittats i ett ”förvaringsutrymme i Bidens garage i Wilmington” och dels har dokument påträffats vid Penn Biden Center, en tankesmedja som är kopplad till University of Pennsylvania där Biden tidigare varit hedersprofessor.

Det som har påträffats är från när Biden var Barack Obamas vicepresident.

Tidigare i veckan beslöt USA:s justitieminister Merrick Garland att utse en privat jurist och tidigare allmän åklagare för att genomföra en inledande oberoende utredning om Bidens hemligstämplade papper.

Joe Biden har inte motsatt sig en sådan utredning, utan har sagt att han ”samarbetar fullt ut”.

Hittades i torsdags

Sauber meddelar att Bidens personliga jurister, som inte var säkerhetsklassade, genast upphörde med sin genomgång av Bidens privatbostad när de i onsdags kväll hittade ett hemligstämplat dokument. De fem övriga dokumenten – som nu blivit kända – påträffades av Sauber själv i torsdags.

Dokumenten har nu överlämnats till justitiedepartementet, enligt Sauber.

Vid en razzia i expresident Donald Trumps residens Mar-a-Lago i Florida i augusti i fjol, tog FBI med sig fler än 100 hemligstämplade dokument därifrån. Även det fyndet granskas av justitiedepartementet.

Men Trump har gjort klart att han inte avser att samarbeta med den utredningen som han stämplar som en ”häxjakt och politiskt motiverad”.