Blått och vitt när Joe Biden själv får bestämma

TT TT-AP

Publicerad 2023-03-11

Den här modellbilden som tillhandahållits av amerikanska flygvapnet visar hur det nya presidentplanet Air Force One kommer att se ut. President Joe Biden har själv valt färgerna blått och vitt, vilket också är färgerna på det nuvarande presidentplanet.

USA:s president Joe Biden tar inga risker när han nu fått bestämma vilka färger de nya presidentplanen, som ska ersätta de nuvarande Air Force One, ska ha.

De nuvarande två presidentplanen som kallas Air Force One är blåa och vita. Och när president Joe Biden nu har fått välja färg till de plan som ska ersätta de gamla så höll han sig till säkra kort och valde blått och vitt.

Men det blir ändå lite förändringar jämfört med tidigare. Det amerikanska flygvapnet sade på fredagen att det nya planens blåa färg kommer att vara lite ”djupare och ha en mer modern ton” än den blåa färg som finns på de nuvarande.

Valet av den exteriöra färgen på planen gjordes efter det att Biden-staben beslutat att skrota en röd, vit och blå design som förre presidenten Donald Trump ville ha. En genomgång som flygvapnet gjorde visade att de mörkare färger som Trump valt skulle öka kostnaderna och försena leveransen av de nya planen.

De nya planen är också 747, men 747-8. De nya är snabbare, har längre räckvidd, är längre men har lägre koldioxidutsläpp, enligt tillverkaren Boeing.

Leveransen av det första nya planet är planerad till 2027, följt av plan nummer två som planeras komma 2028, uppger flygvapnet.

De nuvarande planen togs i bruk när George Bush den äldre var president 1989–1993.

ANNONS