Bajsbakterie bakom kräkmysteriet i Jönköping

Publicerad 2023-11-10

Det var länge ett mysterium varför över 100 kommunchefer blev magsjuka efter en konferens i Jönköping.

Nu visar provsvaren att det ska vara ”bajsbakterien” E. coli som ligger bakom utbrottet.

Smittan tros ha kommit från maten som serverades under kvällen.

Konferenscentret Elmia i Jönköping som ägs av kommunen.

Det var den 26 oktober som Jönköpings kommun hade chefskonferens på Elmia. Kvällen avslutades med en vegetarisk falafel-middag, som serverades med bland annat hummus, ris och tabbouleh.

Dagen efter insjuknade ett helt gäng.

– Det var ”vanlig magåkomma”, med traditionella symtom som kräkningar, feber, diarré och huvudvärk. Jag kände av litegrann, men klarade mig bra, säger Niclas Purfürst, miljö- och hälsoskyddsdirektör på kommunen.

Men flera kolleger till honom fick en riktig omgång, med magsmärtor som pågått i upp till en vecka.

Länge ett mysterium

De första livsmedelsanalyserna visade inte på några bakterier, parasiter eller virus som orsakat utbrottet. Men nu slår nya odlingar fast att det är E. coli som ligger bakom sjukdomsfallen. Bakterien finns vanligtvis i människors avföring.

”Källan är fortfarande oklar. Att vi nu vet vilken bakterie det rör sig om gör att vi kan rikta in oss på troliga livsmedel som blivit kontaminerade. Vi behöver förmodligen spåra hur och var en specifik produkt producerats”, säger Niclas Purfürst i ett pressmeddelande.

Det dröjde en hel vecka innan kommunen ens blev varse om den misstänkta förgiftningen. Då kontaktade Elmias matleverantör FC Gruppen kommunen och berättade att ett sjukdomsutbrott skulle kunna ha skett.

– Ingenting tyder på att vi brustit i våra rutiner. Miljö- och hälsoskyddskontoret gjorde en inspektion hos oss samma dag som konferensen och den var prickfri. Vi är nu i kontakt med våra grossister för att se om de upptäcker något i deras leveranser, säger William Axelsson, vd på FC Gruppen.

Livsmedel kan behöv återkallas

Totalt har 104 personer återkopplat att de drabbats av magsjuka efter att kommunen skickat ut en enkät till samtliga deltagare. Livsmedel som konstateras innehålla bakterierna kan behöva återkallas.

”Det här rör sig om ett ganska stort sjukdomsutbrott och det är relativt ovanligt, men förekommer då och då i landet. Nu hoppas vi kunna gå vidare och få ännu mer klarhet i hur det här har kunnat ske”, säger Niclas Purfürst.