Expert om möte: Kan skapa ringar på vattnet

Anna Grönberg/TT

Publicerad 2023-09-05

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och Rysslands president Vladimir Putin uppges planera ett möte för att diskutera en vapenaffär.

Skulle den nordkoreanska regimen besluta att förse Ryssland med vapen kan fler icke-demokratiska länder följa i landets spår, enligt Nordkoreakännaren Niklas Swanström.

– Ett sådant beslut kan skapa ringar på vattnet, säger han.

Träffen mellan Nordkoreas Kim Jong-Un och Vladimir Putin är tänkt att äga rum i den ryska staden Vladivostok i samband med stormötet Eastern Economic Forum, som pågår mellan den 10 och 13 september, rapporterar The New York Times. Kim förväntas resa till staden i sitt bepansrade privattåg.

De båda ledarna väntas då diskutera möjligheterna för Nordkorea att förse Ryssland med mer vapen att användas i landets fullskaliga anfallskrig mot Ukraina, uppger källor för tidningen.

Pressat i Moskva

Enligt Nordkoreakännaren Niklas Swanström är uppgifterna om att ett möte planeras inte överraskande. De kan dock vara ett tecken på att Ryssland befinner sig i ett prekärt läge.

– Om de stämmer så tyder det på ett mått av desperation från rysk sida. Vad gäller själva vapnen så handlar det troligtvis om konventionella vapen som artilleri och ammunitionsartilleri, säger han till TT.

– Jag tror inte att Nordkorea varken har råd eller något intresse av att dela med sig av något annat.

Från Kremls håll har man varken bekräftat eller förnekat att ett möte mellan de båda ledarna är inplanerat.

– Vi har inget att säga om det här, sade Kremls talesperson Dmitrij Peskov på tisdagen enligt AFP.

Matstöd avgörande

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu hävdar däremot att diskussioner kring gemensamma militärövningar mellan länderna har hållits.

– Vi diskuterar med alla – inklusive med Nordkorea. Varför inte? De är ju våra grannar, sade Sjojgu på måndagen, enligt Reuters.

Den ryske försvarsministerns uttalande kan ha ett politiskt syfte, menar Niklas Swanström.

– Ryssland kommer att försöka projicera det här som en form av legitim assistans eller försvar av sin situation. Och man ska inte underskatta propagandaeffekten, säger han.

Enligt The New York Times källor skulle Nordkorea i utbyte mot vapen bland annat få teknologi för satelliter och atomubåtar samt stöd i form av pengar och mat från Ryssland.

Just matstödet är, enligt Swanström, av extra stor vikt för den nordkoreanska regimen.

– Troligtvis kommer man i Nordkorea att ha problem med årets skörd, och det finns även indikationer på att det råder svält i landet, säger han.

Bränna broar?

Skulle den nordkoreanska regimen landa i ett beslut att sälja vapen till Ryssland kan också fler icke-demokratiska regimer följa i landets spår, spår Niklas Swanström.

– Nu gäller det Nordkorea, men kanske står Burma (Myanmar) på tur? Tyvärr tror jag att det här skapar ringar på vattnet vad gäller icke-demokratiska stater, säger han och fortsätter:

– Men om Nordkorea säljer vapen till Ryssland, så skulle man bränna alla sina broar till Europa. Och jag tror att även Pyongyang funderar på konsekvenserna av ett sådant beslut.