Uppgifter: Nattens sprängning riktad mot tidigare sprängare

Våldsvågen i Stockholm fortsätter.

Drygt en månad senare sker nu attacker mot tidigare gärningsmän i spiralen av grova våldsbrott.

Nattens explosion i Upplands Väsby ska vara riktad mot en ung man som sitter häktad för en sprängning i Kista 18 januari, enligt Aftonbladets uppgifter.

Klockan 03.59, natten mot söndag, sprängdes en bomb vid ett flerfamiljshus i Upplands Väsby. Ärendet är rubricerat som allmänfarlig ödeläggelse och Dan, 65, som bor i huset berättade i morse om detonationen:

– Jag kände stark röklukt och såg att fönstren gått sönder, till och med på tredje våningen där jag bor, säger han.

Sprängningen ska enligt Aftonbladets uppgifter vara riktad mot en man i 25-årsåldern. Måltavlan är dock frihetsberövad och sitter sedan en tid tillbaka häktad.

Han är misstänkt för en av de tidigare sprängningarna i våldsvågen kring nätverkskriminella som plågat Stockholm sedan juldagen. Den 18 januari detonerade en bomb vid 04.27 i anslutning till ett företagshotell.

PLUS: Lista – alla händelser i våldsspiralen

En bomb exploderade utanför ett lägenhetshotell i Kista 18 januari.
En bomb exploderade utanför ett lägenhetshotell i Kista 18 januari.

Den nu häktade mannen ska enligt Aftonbladets uppgifter kopplas till Kistabomben med teknisk bevisning.

I det ärendet är ytterligare personer häktade. De är också misstänkta för den våldsamma restaurangexplosionen på Södermalm i centrala Stockholm. Aftonbladet har tidigare berättat att de två sprängningarna, enligt polisens teori, varit riktade mot människor i den egentliga måltavlans närhet i syfte att skrämmas.

03.59: Explosion vid flerfamiljshus i Upplands Väsby. En port till ett flerfamiljshus fick skador. Inga personer skadades.
03.59: Explosion vid flerfamiljshus i Upplands Väsby. En port till ett flerfamiljshus fick skador. Inga personer skadades.
Skador vid porten efter den andra explosionen, som inträffade i Upplands Väsby.
Skador vid porten efter den andra explosionen, som inträffade i Upplands Väsby.

Under söndagsmorgonen var Nationella bombskyddet på plats i Upplands Väsby. Enligt polisen har de kunnat konstatera att det ”rör sig om någon form av explosivt ämne som har detonerat”.

Ytterligare en explosion har skett under natten, den här gången i Upplands-Bro. Även där sprängdes en port till ett flerfamiljshus och Nationella bombskyddet har varit på plats.

Enligt polisen har de kunnat konstatera att det ”rör sig om någon form av explosivt ämne som har detonerat”.

En man har anhållits misstänkt för allmänfarlig ödegörelse under söndagen, uppger polisen. Mannen, 26 år gammal, har tidigare dömts för att ha hanterat explosiva ämnen. I början av förra året stoppades han med ett över 300 gram sprängämnen och sprängkapslar.

Publisert:

LÄS VIDARE