Uppgifter: Dubbla dåd mot mordmisstänkt har stoppats

Uppdaterad 2023-10-03 | Publicerad 2023-10-02

Polisen har stoppat två dåd mot en man som sitter häktad för den dödliga explosionen i Uppsala, enligt Aftonbladets uppgifter.

I natt greps en 14-åring som tros ha förberett ett brandattentat.

Några dagar tidigare greps en 16-åring, som också misstänks för förberedelse till grov mordbrand, enligt uppgifterna.

I förra veckan inträffade ett sprängdåd på en adress i Storvreta i Uppsala där 24-åriga Soha Saad dog. Hon hade ingenting med den pågående konflikten att göra och blev ännu ett utomstående offer.

Tre personer är misstänkta och har häktats. Det handlar om en 33-årig man, en 22-årig man samt en 26-årig man.

Enligt uppgifter till Aftonbladet stoppade polisen natten till måndagen ett planerat dåd mot en adress där 33-åringen är skriven. En 14-årig pojke greps, enligt Aftonbladets uppgifter.

Soha, 24, dödades i sprängdådet i Uppsala. Två personer har begärts häktade misstänkta för mord och grov allmänfarlig ödeläggelse.

”Vid en kontroll av en minderårig pojke i Järfälla upptäcktes att han hade attiraljer som gjorde att det uppstod misstanke om att han förberedde en mordbrand. Då han är under 15 år omhändertogs han. Rubriceringen är förberedelse till grov mordbrand”, skriver Stockholmspolisen i ett mejl till Aftonbladet.

Uppgifter: Hade brännbar vätska

Bara dagar tidigare hade ett dåd planerats mot samma adress och en 16-årig pojke greps misstänkt för brott, enligt Aftonbladets uppgifter. Pojken ska ha haft brännbar vätska på sig.

Aftonbladet har tidigare berättat att 33-åringen förekommer i ett flertal utredningar och har dömts för brott. Han förekommer däremot inte i något mål som kopplas till kriminella nätverk.

Bland annat har han dömts till fängelse i olika omgångar.

Utöver 33-åringen har även en 22-årig man häktats misstänkt för mord och grov allmänfarlig ödeläggelse. Även en 26-årig man har häktats och är misstänkt för medhjälp till mord och medhjälp till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Flera hus blev helt demolerade vid sprängningen i Fullerö hage norr om Uppsala.

Åklagaren: Liknar Ukraina

Åklagaren Thomas Bälter som leder utredningen beskrev händelsen dagen efter.

– Det är fruktansvärt. Det ser ut som bilder som skulle kunna komma från Ukraina, säger han till Aftonbladet.

Aftonbladet har tidigare varit i kontakt med de misstänktas försvarsadvokater. Samtliga misstänkta nekar till brott.

Försvarsadvokaten Anton Strand företräder den misstänkte 22-åringen.

– Jag kan inte säga någonting mer än att han förnekar brott, har Anton Strand tidigare sagt till Aftonbladet.

Gustaf Wangson företräder 33-åringen.

– Han förnekar brott och av respekt för att det är en pågående förundersökning kommer och kan jag inte lämna någon ytterligare kommentar om ärendet, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Rawa Majid, även kallad ”Kurdiska räven”

Våldsvågen har resulterat i mord, skjutningar och sprängningar och enligt Aftonbladets uppgifter kopplas flera dåd till den pågående konflikt inom den efterlyste 37-årige Rawa Majids Foxtrotnätverket.

I ett grannhus bodde en släkting till Rawa Majid och den senaste tiden har flera dåd riktats mot anhöriga till honom och hans tidigare högra hand i nätverket – 33-årige Ismail Abdo.

De två har hamnat i en konflikt med varandra sedan i somras och startskottet för våldsvågen var när Abdos mamma sköts till döds i Gränby i Uppsala.