Putins 92 nya lagar: ”Tillbaka till 30-talet”

Fler livstidsstraff och förbud mot att kritisera militären.

Vladimir Putins 92 nya lagar väcker starka reaktioner.

– Det är tillbaka till 1930-talet och Stalin, säger Rysslandskännaren Malcolm Dixelius.

De nya ryska lagarna är till för att eliminera oliktänkande och hota ukrainska sympatisörer, skriver den amerikanska tankesmedjan Institute for the study of war i en analys.

Bland annat kommer ryssar som ägnar sig åt ”sabotageverksamhet” att kunna dömas till livstids fängelse. Samtidigt riskerar de som ”vanhelgar” den militära symbolen Sankt Georgs-bandet tre års fängelse och motsvarande cirka 400 000 kronor i böter.

Rysslandskännaren Malcolm Dixelius ser tydliga kopplingar mellan Putins Ryssland och det forna Sovjetunionen.

– Det är en retrokänsla över alltihop. Det här har vi sett förr i Sovjetunionen med en ledare, precis som Stalin, som lever i sitt eget universum. Sedan kommer det en dag då man tappar kontakt med verkligheten och då kommer det såna här patetiska lagar, säger han och tillägger:

– Det är den skräckstämningen man vill sprida hos befolkningen.

Putin under sitt årliga nyårstal.
Putin under sitt årliga nyårstal.

”Västerländerna ljög”

I sitt nyårstal försvarade Putin den ryska invasionen med att man fattat ”nödvändiga beslut”.

Han anklagade västmakterna för att använda Ukraina som ett verktyg för att förstöra Ryssland medan ett 20-tal uniformsklädda män och kvinnor stod i bakgrunden.

– Det här året har helt klart satt allt på sin plats, skiljt mod och hjältemod från svek och feghet. Västerländerna ljög om fred och och förberedde sig för aggression, sa han.

”Sista steget mot krigslagar”

Malcolm Dixelius blev förbryllad över den ryske presidentens utspel.

– Alla ryssar jag känner, som nu befinner sig i exil, är fruktansvärt upprörda över de nya lagarna och det här förskräckliga talet. Det är svagt och verklighetsfrämmande. Han menar att han offrar sig för ryssarna och att de ska skydda honom från att ställas till svars.

Dixelius befarar att de 92 nya lagarna bara är början på Putins planer för Ryssland.

– Ukrainas försvarsminister Oleksii Reznikov höll ett tal där han sa att det här är det sista steget på väg mot krigslagar. Nu är det inte en ”militär specialoperation” längre. Nu är det ett permanent krigstillstånd han förbereder sig för.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin.
Publisert: