Omfattande vandalisering av Stockholmskyrka

Publicerad 2023-11-24

Dörrar och fönster slogs sönder under torsdagsmorgonen i syrisk-ortodoxa kyrkan S:ta Maria i Tensta i Stockholm.

Polisen utreder tillgreppsbrott men ingen misstänkt har gripits.

– En person har brutit sig in i kyrkan och vandaliserat i princip allt som personen fått tag på, säger Dani Yohanoun, förtroendevald i S:ta Maria kyrka i Tensta.

Vandaliseringen i kyrkan upptäcktes på torsdagsmorgonen. I en film som spridits på sociala medier, av bland annat KD-politikern Aday Bethkinne, syns förstörelsen inifrån.

Rutor har slagits sönder och skadats på kyrkans fasad, dörrar är uppbrutna, kläder och andra föremål har vänts upp och ned.

”Hjärtskärande”

På Facebook skriver kyrkans ärkebiskop Benjamin Atas:

”Det är hjärtskärande att se platsen som står som en symbol för gemenskap, hopp, frid och kärlek vandaliserad på detta sätt.”

Polisen kom till platsen på torsdagsmorgonen och har sedan dess genomfört en teknisk undersökning och inlett en förundersökning kring vad som hänt.

– Vi fick larmet vid niotiden på torsdagsmorgonen och har genomfört en teknisk undersökning. Just nu råder förundersökningssekretess, men det jag kan säga är att föremål som kan omsättas till pengar är stulna, säger Pelle Vamstad, presstalesperson på polisregion Stockholm.

Ingen misstänkt har ännu gripits för brottet.

– Vi utreder det här som ett tillgreppsbrott och i nuläget har vi inga indikationer på att en annan brottsrubricering skulle vara aktuell, säger han.

”Vandaliserat i princip allt man fått tag på”

Kyrkan har haft ett möte kring händelsen på fredagsmorgonen och uppger att man lämnat det mesta av informationen till polisen med hänvisning till pågående förundersökning.

Mer specifikt om vad som förstörts och stulits är kyrkan förtegen om.

– En person har brutit sig in i kyrkan och vandaliserat i princip allt som personen fått tag på i gudstjänstlokalen och tillhörande utrymmen. Hen har orsakat väldigt stor materiel skada, säger Dani Yohanoun, förtroendevald i S:ta Maria kyrka i Tensta.

– Just nu utreds vad som vad som saknas och inte saknas, vad som förstörts och inte förstörts. Det har varit tumultartat på platsen och mycket ligger upp och ned på golven.

”Det är hjärtskärande att se”, skriver kyrkans ärkebiskop Benjamin Atas på sociala medier.

Vad tänker du kring händelsen?

– Det enda vi fokuserar på just nu är att låta den dagliga verksamheten fortlöpa som vanligt och göra det vi kan för att kyrkan ska vara en central och trygg plats för barn och ungdomar i Tensta, säger Yohanoun.

– Det gör vi genom att prata med församlingsmedlemmar och oroliga föräldrar.