Sista bilden före björnattacken: ”Pappa höll kinden och näsan i handen”

Uppdaterad 2023-08-23 | Publicerad 2023-08-22

Evert Sundström, 14, på sjukhuset i Uppsala.

Björnen gick till attack mot pappa Pär Sundström.

Då sprang 14-åriga sonen Evert fram och boxade björnen i huvudet.

– Hade Evert inte varit där hade hans pappa nog inte levt nu, säger mamman Louise Backström.

Årets licensjakt på björn hade bara varit igång i några timmar när 14-åriga Evert Sundström knäppte ett foto med mobilen av sin pappa Pär Sundström, gåendes på en grusväg i Ljusdals skogar.

Vad ingen av dem visste då var att de bara några timmar senare, på samma grusväg, skulle bli attackerade och överfallna av en björnhona.

– När vi möter björnen går den över vägen mot oss. Den vänder då och springer mot pappa. Vi hade inte skjutit något skott än, men björnen hamnar över pappa som då hamnar på knä, berättar Evert för Aftonbladet, när han sitter i bilen på väg hem från sjukhuset ett drygt dygn efter attacken.

Everts egna bild på sin pappa före attacken.

Han fortsätter berätta.

– Det blir svart för mig för ett ögonblick, men jag springer fram och slår björnen med min högra hand, och björnen håller då i min vänstra arm och ruskar den fram och tillbaka, och i mitt lillfinger.

Sedan blir det svart igen och nästa gång han ser sin pappa är Evert själv liggandes på marken.

”Håller kinden i handen”

Han berättar hur han ser hur hans pappa reser sig och får i väg ett skott med geväret, som träffar björnen i magtrakten.

– Pappa har höger sida av kinden och näsan i handen. Det var väldigt trasigt, jag såg kindbenet och allting, säger Evert.

Allt är över på bara fem-sex sekunder. Björnen går i väg och lägger sig vid ett träd. Men bara efter en liten stund sätter hon sig upp igen.

– Då skjuter pappa tre–fyra gånger till.

– Jag sa att vi skulle ringa 112, men pappa sa att vi skulle ringa en jaktkollega som kan hämta upp oss, men jag ringde 112 ändå.

Blev allvarligt skadad

Everts pappa blev hämtad med ambulanshelikopter och förd till sjukhuset i Umeå med allvarliga skador.

Evert bröt handleden och fick rivsår på ryggen i attacken. Han opererades under tisdagen.

Evert själv blev körd med ambulans till sjukhus där läkarna konstaterade en bruten handled på två ställen, samt ett trasigt lillfinger.

Han blev senare transporterad till Akademiska sjukhuset i Uppsala där han på tisdagen opererades för skadorna i den vänstra armen.

Pappa Pär Sundström är på tisdagskvällen kvar på sjukhuset i Umeå men ska under onsdagen även han transporteras till Akademiska sjukhuset i Uppsala för operation.

– Det är helt okej med mig, lite mörbultad, men annars bra tycker jag. Det fattas lite delar... delar av ansiktet, säger Pär Sundström, över telefonen på tisdagskvällen.

Han beskriver attacken som en ren tillfällighet och att björnhonan troligen kände sig trängd på grund av hundarna.

– Det var ren otur att det hände men samtidigt tur att det gick så bra ändå. Det hade kunnat gå sämre, säger han.

Samtidigt på tisdagskvällen sitter Evert och mamma Louise Backström i bilen på väg hemåt igen, mot Ljusdal.

– Det är fruktansvärt det som hänt, men samtidigt är det tur att Evert fanns där, annars hade nog inte hans pappa levt nu, Louise Backström.

Följ ämnen i artikeln