Frisläppt gisslan berättar om kidnappningen

Uppdaterad 2023-10-25 | Publicerad 2023-10-24

85-åriga Yocheved Lifschitz hölls som gisslan av Hamas i över två veckor.

Nu är hon fri.

På tisdagen berättade hon om attacken och tiden i fångenskap.

Följ ämnen
Gaza
Israel

Yocheved Lifschitz och 79-åriga Nurit Cooper släpptes av terrorstämplade Hamas i går kväll.

Under tisdagen höll Lifschitz en snabbt hopkallad pressträff från ett sjukhus i Tel Aviv.

Dottern Sharone Lifschitz tolkade mammans hebreiska åt den samlade pressen.

– Jag har gått igenom helvetet, sa 85-åringen.

Vid frigivandet syntes Yocheved Lifschitz ta en av Hamasmännens händer och säga ”Shalom” innan hon överlämnades till Röda korsets personal. Hon beskrev vid pressträffen att hon gjorde det ”eftersom de behandlade oss väl”.

”Kom i drivor”

Hon berättade att hon, Nurit Cooper, bådas makar och flera andra kidnappades från kibbutzen Nir Oz i södra Israel den 7 oktober.

– De öppnade kibbutzens portar och kom i drivor, sa Yocheved Lifschitz om Hamas attack.

Kidnappningen skedde på motorcyklar. Enligt dotterns översättning lades den 85-åriga kvinnan tvärsöver en motorcykel, med huvudet på en sida och fötterna hängandes på den andra, för att sedan föras till Gaza. Hon ska också ha blivit slagen vid kidnappandet, berättade Yocheved Lifschitz.

– Det var plågsamt. Jag blev skadad under färden, sa hon vid pressträffen.

”Som ett spindelnät”

Väl i Gaza förflyttades gisslan via tunnelsystemet.

– De gick i ett par kilometer på blöt mark. Det finns ett stort, stort underjordiskt tunnelsystem. Det ser ut som ett spindelnät, tolkade Sharone Lifschitz.

Till sajten Ynet har Yocheved Lifschitz berättat att hon till en början hölls någonstans i staden Abasan al-Kabira i södra Gaza.

På pressträffen berättade hon också om förhållandena under tiden som kidnappad. Hon sa bland annat att hon blivit väl behandlad och att det fanns människor som tog hand om de kidnappades behov.

– Människorna sa till oss att de tror på Koranen och inte skulle skada oss, att vi skulle få leva på samma vis som de lever i tunnlarna, sa Lifschitz.

Fanns läkare

– Det fanns vakter och en sjukvårdare och en läkare som såg till att vi fick alla mediciner vi behövde, berättade hon också.

Till en början hölls 85-åringen tillsammans med 25 andra kidnappade personer. Därefter ska hon ha flyttats tillsammans med fyra andra från en grannkibbutz – men hon vet inte vart de togs.

Hon berättade vid pressträffen att de kidnappade sov på madrasser, och att de åt samma mat som sina kidnappare – pitabröd, ost och gurka.

85-åringens bedömning är att Hamas planerat den storskaliga attacken – och kidnappningen – mycket noga.

”Hade förberett”

– De verkade väl förberedda, de hade förberett allt väldigt noga.

– Alla hygienartiklar som kvinnor behöver, schampo, balsam och liknande, fanns där.

Yocheved Lifschitz kritiserade också Israels säkerhetstjänst Shin Bet och försvarsmakten, IDF, för att ha underskattat Hamas. Hon berättade att kibbutz-borna varnades av den terrorstämplade gruppen före attacken.

– De varnade oss tre veckor innan, de brände åkrar och skickade brandballonger, men IDF tog det inte på allvar.

Fredsaktivister

Både Yocheved Lifschitzs och Nurit Coopers makar är kvar hos Hamas.

Sharone Lifschitz uppger i ett uttalande att hennes föräldrar är fredsaktivister och att pappan brukade hjälpa sjuka palestinier i Gaza med transport till sjukhus i östra Jerusalem, skriver nyhetsbyrån AP.

”Även om jag inte kan sätta ord på lättnaden över att mamma nu är säker, kommer jag att förbli fokuserad på att säkra frigivningen av min pappa och alla de som fortsatt är gisslan i Gaza”, skriver Sharone Lifschitz i uttalandet.

Omkring 200 personer bedöms fortfarande hållas som gisslan av Hamas. Enligt IDF ska det i gruppen både finnas små barn och äldre personer.

Tidigare har också två andra kidnappade – 17-åriga Natalie Raanan och hennes 59-åriga mamma Judith Raanan – släppts.

ANNONS