Nya översvämningar drabbar Belgien

Ett nytt katastrofoväder har dragit in över Belgien och flera städer har drabbats på nytt.

I staden Dinant flyter bilar omkring på de översvämmade gatorna.

– Jag har levt här i hela mitt liv och jag har aldrig sett något liknande, säger stadens biträdande borgmästare Robert Closset till AP.

Ännu ett regnoväder har drabbat delar av Belgien. Vallonska Brabant och Namur, söder om huvudstaden Bryssel, har översvämmats på nytt, skriver AP.

Samma områden drabbades hårt under förra veckans översvämningar då 36 personer dog, och sju personer saknas fortfarande.

Staden Dinant har drabbats särskilt hårt den här gången och på sociala medier delas bilder och videor på bilar som flyter omkring på de översvämmade gatorna. Stadens vice borgmästare Robert Closset beskriver lördagens översvämning som värre än den som drabbade området förra veckan.

– Jag har levt här i hela mitt liv och jag har aldrig sett något liknande, säger Closset till AP.

Nya skyfall väntas i Tyskland

På lördagen varnade tyska myndigheter för att ett kraftigt skyfall väntas dra in på nytt över de redan katastrofdrabbade områdena i de västra delarna av landet.

Enligt prognosen från den tyska väderlekstjänsten drar ovädret in över delstaterna Rheinland-Pfalz och Nordrhein-Westfalen under lördagen. Mellan 25 och 40 millimeter regn beräknas falla under kort tid i vissa områden, rapporterar nyhetskanalen ntv.

Vid den förra översvämningen som drabbade Belgien var motorvägen som går i höjd Erftstadt–Blessem helt begraven i vatten. Nu har nya översvämningar drabbat landet.
Vid den förra översvämningen som drabbade Belgien var motorvägen som går i höjd Erftstadt–Blessem helt begraven i vatten. Nu har nya översvämningar drabbat landet.
Militären hjälper till med sökinsatsen efter överlevande i tyska Erftstadt-Blessem.
Militären hjälper till med sökinsatsen efter överlevande i tyska Erftstadt-Blessem.

I de redan hårt drabbade orterna Schuld, Insul och Dümpelfeld varnas invånarna för stigande vattennivåer och översvämmade avlopp. Boende i de tre orterna erbjuds evakueringsmöjligheter med buss och övernattning på tillfälligt nödboende av myndigheterna, skriver TT.

Minst 180 människor har omkommit i översvämningarna i västra Tyskland i förra veckan, medan 150 fortfarande saknas, uppgav myndigheterna på fredagen enligt AFP.

Fler översvämningar väntas

Totalt 210 personer har dött efter de senaste veckornas översvämningar i Europa.

Flera städer och byar är förstörda och kostnaderna för att reparera skadorna väntas uppgå till miljardbelopp. 2 miljarder euro, motsvarande mer än 20 miljarder kronor, har hittills avsatts för att restaurera de drabbade områdena i Belgien.

De hushåll som drabbats av översvämningarna i Belgien är garanterade ett räntefritt lån på 2 500 euro, motsvarande drygt 25 000 kronor, för att täcka de mest grundläggande behoven.

På grund av klimatförändringarna väntas skyfall och översvämningar inträffa allt oftare. Många klimatexperter pekar nu på att fler länder måste anpassa sig och förbereda sig inför att extremväder kommer bli allt mer vanliga.

Bild från de tidigare översvämningarna i Belgien i sommar.
Bild från de tidigare översvämningarna i Belgien i sommar.
Publisert:

LÄS VIDARE