Experter varnar för dödlig nätdrog

1 av 2 | Foto: Fredrik Persson/TT
Anders Helander. Arkivbild.
NYHETER

Det var en nätdrogsvariant av läkemedlet fentanyl som nästan tog livet av nio män i Köping i helgen, visar analyser.

En man har begärts häktad efter händelsen.

– Är det fler som tar samma drogmaterial kan fler bli allvarligt skadade eller dö, varnar Anders Helander, som forskar på nätdroger.

Det var natten mot söndag som nio män inom loppet av ett par timmar hittades medvetslösa i två lägenheter i Köping. Eftersom alla hade samma symptom misstänkte polisen snabbt att de hade tagit samma typ av drog. Precis färdigställda analyser av prover från fem av männen visar att så var fallet.

Männen har tagit akrylfentanyl enligt analyserna som gjorts av Anders Helander, adjungerad professor i beroendeforskning, och hans kollegor vid Karolinska Universitetslaboratoriet.

Polisen misstänker att männen, som alla är i 20-årsåldern, trodde att de tog amfetamin. Efter händelsen har en 23-årig man begärts häktad misstänkt för innehav, överlåtelse och medhjälp till grovt narkotikabrott, rapporterar SVT Nyheter Västmanland.

Motgift krävs

– Akrylfentanyl är en extremt potent drog. Ska man jämföra med amfetamin så är den flera hundra gånger mer potent. Tar de en dos i tron att det är amfetamin tar de självklart en kraftig överdos av akrylfentanyl, säger Anders Helander, till TT.

Akrylfentanyl är en variant av det smärtstillande läkemedlet fentanyl och kan köpas på nätet. Substansen misstänks ligga bakom flera dödsfall senaste året och narkotikaklassades förra sommaren. Den verkar så att medvetandegraden sänks, därefter slutar personen att andas. Får man inte sjukvård i tid med motgift så dör man.

Överdosering

Problemet med nätdroger är att det ofta är svårt att veta vad produkten egentligen innehåller och hur starkt det är. Det gör också risken för överdosering hög.

– Du ser bara att det är pulver, kristaller, en lösning eller något växtmaterial för rökblandningar, men vet inte alls vad det innehåller, eller hur mycket. Det här i Köping är bara ett av alla fall som varit under senare år, säger Anders Helander.

ARTIKELN HANDLAR OM

Köping

Narkotika