Svenska experten: Räkna med fler styrkeuppvisningar från USA närmaste tiden

Jan Hallenberg: ”Väldigt högt steg för USA att militärt attackera Nordkorea”

WASHINGTON. MOAB-bomben mot Afghanistan är en varning mot Nordkorea.

Enligt den svenska försvarsexperten Jan Hallenberg är fler amerikanska styrkedemonstrationer att vänta.

– Det skulle inte förvåna mig om det kommer ytterligare nån militärdemonstration av någon form under närmaste veckan eller så, säger han.

Minst 36 IS-terrorister dog när USA igår släppte sin MOAB-bomb i östra Afghanistan.

Donald Trump ville inte svara på om det också var en signal mot Nordkorea, men enligt en svensk försvarsexpert är det givet.

– Såna stora vapenanvändningar, som har sånt stort genomslag görs nästan aldrig med bara en avsikt, säger säger Jan Hallenberg, senior forskningsrådgivare vid Utrikespolitiska institutet.

Visar på ”resurser som ingen annan har”

– Det är ju både missilerna mot Syrien, sen naturligtvis hangarfartygsgruppen, den är ju en mycket tydlig signal. Och den största bomben som har använts sen andra världskriget. Det här är en signal till Pyongyang, till Moskva, till Teheran och till Damaskus att ”ni måste inse att om ni provocerar oss för mycket så finns det resurser här som ingen annan har”.

Kinas utrikesminister varnade tidigare på långfredagen för att en militär konflikt mellan USA och Nordkorea ”kan bryta ut när som helst”.

– Ja, nu höjer alla parter rösten för att undvika att det ska bli så, säger Hallenberg.

– Den risken är alltid större än noll och den är ännu större än noll för närvarande. Men det är fortfarande ett väldigt högt steg för USA att ta från att skicka en hangarfartygsgrupp till Koreahalvön å ena sidan och att militärt attackera Nordkorea.

USA:s strategi: skapa rädsla

Så du tror inte att vi ska vara oroliga för att USA plötsligt ska angripa Nordkorea i helgen?

– Jag kan inte utesluta nånting, men jag skulle bli utomordentligt förvånad om det var så.

– USA:s strateger vill att man ska resonera precis så, att det är en risk för att… De vill att alla ska vara rädda för det, för då tror de att nordkoreanerna möjligen kan ändra sig och, eller, att kineserna kan trycka på nordkoreanerna ytterligare.

Däremot varnar Jan Hallenberg för fler styrkedemonstrationer från USA.

– Det skulle inte förvåna mig om det kommer ytterligare någon militärdemonstration av någon form under den närmaste veckan eller så, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE