USA:s jättebomb dödade minst 36 IS-terrorister

Här briserar ”alla bombers moder” över ett av terrorsekten IS grottsystem i Afghanistan.

Afghanska myndigheter uppger att minst 36 av terrorsektens medlemmar dödades i angreppet.

– Det var en väldigt, väldigt framgångsrik insats, säger president Donald Trump.

Men uppgifterna förnekas av IS propagandaorgan.

På torsdagen fällde den amerikanska försvarsmakten den största icke-nukleära bomben i sin vapenarsenal över Achin-distriktet i Afghanistan.

Målet var ett grottsystem, där krigare från terrororganisationen IS tros gömma sig. Afghanska myndigheter uppger att minst 36 IS-medlemmar dödats, enligt AFP.

”Som en följd av bombningen förstördes viktiga IS-gömställen och tunnelsystem, och 36 IS-krigare dödades”, uppger det afghanska försvarsdepartementet i ett uttalande.

Uppgifterna om antalet omkomna förnekas dock av terrorsektens propagandaorgan Amaq.

”Säkerhetskälla förnekar för Amaq några döda eller skadade i gårdagens amerikanska attack i Nangarhar”, heter det i ett uttalande.

”Den största explosion jag har sett”

På fredagseftermiddagen, svensk tid, publicerade försvarshögkvarteret Pentagon en video som visar när jättebomben exploderar.

Enligt Esmail Shinwari, guvernör i Achin, var detonationen enorm.

– Explosionen var den största jag någonsin sett. Lågorna spred sig över hela området, säger han till AFP.

De afghanska myndigheterna ska ha informerats om planerna på en attack. Bill Salvin, talesperson för de amerikanska styrkorna i landet, uppger att målet valdes ut för att slå med största möjliga effekt mot IS.

– Vi måste frånta dem deras operativa utrymme, vilket vi gjorde, säger Vita husets pressekreterare Sean Spicer.

Kallas ”alla bombers moder”

Det var första gången någonsin som USA använder jätteprojektilen, vars formella beteckning är GBU-43 MOAB. Den är dock mer känd under smeknamnet ”alla bombers moder”.

Förra veckan gav Trump klartecken om att avfyra 59 Tomahawk-missiler mot en militäranläggning i Syrien. Attacken var ett svar på den misstänkta kemvapen-attacken, som dödade över 80 människor.

Det är oklart om även bombningen i Afghanistan utfördes på direkt order av presidenten. Trump har dock hyllat angreppet.

– Alla vet precis vad som händer. Det jag gör är att ge befogenheter till vår militär. Vi har gett dem total befogenhet, och det är det som de gör, säger Trump till CNN, och fortsätter:

– Det var ytterligare en väldigt, väldigt framgångsrik insats.

Publisert:

LÄS VIDARE