Rakhmat Akilov fortsatt häktad för terrordådet

NYHETER

Över tusen förhör har hållits i terrorutredningen.

I dag omhäktades Rakhmat Akilov, 39, för dådet på Drottninggatan.

– Utredningen kring händelsen pågår med full intensitet, säger Christer Nilsson, utredningschef på Nationella operativa avdelningen.

Foto: Lasse Allard
Rakhmat Akilov.

Vid omhäktningen klockan 10 i dag medgav försvaret fortsatt häktning. Sedan fortsatte förhandlingen bakom stängda dörrar. Strax före klockan 12 beslutades det att Akilov sitter fortsatt häktad med restriktioner. Akilov hade begärt att få följa nyhetsmedia från häktet, utan bifall.

Akilov var med på videolänk från häktet, smalare än tidigare iklädd t-shirt med en blå tröja över.

Rakhmat Akilov har tidigare erkänt terrordådet den 7 april som krävde fem dödsoffer, däribland en 11-årig flicka.

Två månader senare pågår utredningen för fullt. Tusentals tips har kommit in, 1 279 förhör har hållits och ett 30-tal beslag har gjorts.

– Vi har en klar bild av händelseförloppet. Vi har förhört många målsägare, vittnen och drabbade personer, vi har gått igenom hundratals filmer och vi har analyserat en mängd beslag, säger utredningschef Christer Nilsson i ett pressmeddelande.

1 av 3 | Foto: P-O Sännås
Kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström kommer ut från förhandlingen.

1 100 meter stor brottsplats

Först kring årsskiftet förväntas åtal kunna väckas.

– Brottsplatsen på Drottninggatan är 1 100 meter. Vi gör en utredning för varje drabbad person. Det innebär att hämta in teknisk bevisning och hålla vittnesförhör. I detta ärende har vi även speciellt utbildad personal för att ta hand om målsägandena, säger Christer Nilsson.

Fredag den 7 april stal Akilov en lastbil och mejade ner människor längs Drottninggatan i centrala Stockholm. Tre personer dog på platsen, ytterligare två avled på sjukhus. Den 39-årige uzbeken greps samma dag.

39-åringens liv på häktet har kantats av flera incidenter. Han har bland annat attackerat personalen med rasistanklagelser och gjort Hitlerhälsningar, enligt uppgift till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM