Kinas krav på USA: Avveckla robotförsvaret

avMartin Schori, TT-AFP

Nordkorea anklagar USA för att driva Koreahalvön närmare ett kärnvapenkrig.

Detta sedan två amerikanska strategiska bombplan flugit över området i samband med en övning med det sydkoreanska flygvapnet.

Samtidigt uppmanar Kina USA att dra tillbaka sitt kontroversiella robotförsvarssystem.

1 av 2 | Foto: REUTERS

USA:s kontroversiella robotförsvarssystem THAAD är på plats i Sydkorea, och kan börja användas.

– Vi har nått det första steget, uppger en källa inom det amerikanska försvaret.

Ett drag som retat upp Kina, som ses som en av få vänner till Nordkorea.

– Kinas position är entydig och fast: Vi motsätter oss THAAD-systemet och uppmanar parterna att omedelbart stoppa det. Vi kommer att vidta åtgärder för att upprätthålla våra intressen, säger talespersonen Geng Shuang enligt AP.

Spänningarna i området har stigit den senaste tiden på grund av utvecklingen av Nordkoreas robot- och kärnvapenprogram, som fortsätter trots sanktioner från FN och varningar från USA:s president Donald Trump.

Nordkorea säger att de amerikanska planen övade för att kunna bomba viktiga mål med kärnvapen.

"Den vårdslösa militära provokationen driver situationen på Koreahalvön närmare ett kärnvapenkrig", rapporterar den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

"Avskräcka provokationer"

Sydkoreas försvarsdepartement uppger att måndagens gemensamma övning syftade till att avskräcka provokationer från Nordkorea och för att testa beredskapen inför eventuella kommande kärnvapentester.

Det amerikanska flygvapnet säger i ett uttalande att planen hade flugit från Guam för att genomföra övningar med Sydkorea och Japan.

De två bombplanen skickades upp under måndagen, då USA:s president Donald Trump sagt att han inte utesluter att träffa Nordkoreas diktator Kim Jong-Un under rätt förutsättningar, även om Pyonyang fortsätter med sina kärnvapentester.

THAAD på plats

Senare i år kommer THAAD:s kapacitet att förstärkas då utrustning anländer för att färdigställa systemet.

Systemet installeras på en tidigare golfbana i Seongju i Sydkorea och är utformat för att hindra och förstöra kort- och medeldistansrobotar.

Chefen för missilförsvarsprojektet på Center for Strategic and International Studies, Thomas Karako, säger att THAAD i nuläget inte räcker över hela landet. Men han anser att det är ett viktigt första steg.

– Det här skickar en signal till Nordkorea om att det inte är en bra idé att anfalla.

ARTIKELN HANDLAR OM