Obama om Trumpcare: Var modiga – Stå emot

”Krävs stort mod att kämpa för de redan utsatta, sjuka och bräckliga”

Foto: Charles Krupa / AP TT / NTB SCANPIX
Barack Obama.
NYHETER

För första gången uttalar sig nu ex-president Barack Obama om det nya sjukvårdsförslaget som röstades igenom i torsdags.

Och grundaren till nuvarande Obamacare var tydlig med sitt budskap:

– Jag hoppas att de förstår att mod inte bara är att göra det som är politiskt ändamålsenligt, utan det vi vet i våra hjärtan är rätt, sa ex-presidenten enligt Politico.

För första gången uttalar sig nu ex-president Barack Obama – grundaren till den nuvarande sjukvårdsreformen Obamacare – om det nya förslaget som röstades igenom i representanthuset i torsdags.

Uttalandet gjordes på söndagskvällen på John F. Kennedy Presidential Library and Museum i Boston, där Obama var på plats för att ta emot priset ”Profile in Courage Award” – som går till personer som agerar utifrån sitt samvete och genom det medvetet riskerar sin karriär i strävan efter en större vision snarare än populära åsikter eller lokala intressen.

FAKTA

Sjukförsäkringsreformer i USA

✓ Den nu gällande sjukförsäkringslagen Obamacare, vars egentliga namn är "The Patient Protection and Affordable Care Act", antogs av kongressen i mars 2010 efter en bitter politisk strid.

✓ Obamacare är mycket komplex och har beskrivits som den mest omfattande välfärdsreformen i USA sedan 1960-talet.

✓ Den förordar bland annat att försäkringsbolag inte får neka sjukvårdsförsäkring åt personer som redan har en diagnos eller avsluta försäkringar när människor blir sjuka, att unga vuxna får omfattas av sina föräldrars försäkringar tills de fyller 26 år samt att de statliga försäkringarna för pensionärer (Medicare) och låginkomsttagare (Medicaid) utvidgas. Dessutom har varje delstat uppmanats att skapa en sorts sjukvårdsförsäkringsbörs. Amerikaner ska i sin deklaration kunna påvisa att de har försäkring, annars hotar böter, enligt lagen.

✓ Republikanerna har kritiserat Obamacare som onödigt komplicerad, kostsam och en "jobbdödare" för småföretagare. Ett av president Donald Trumps mest framträdande löften var att riva upp och ersätta den.

✓ I början av mars presenterade Republikanerna sitt förslag till ersättning, kallat "The American Health Care Act". Den behöll populära delar ur Obamacare, nämligen att barn får stanna på föräldrars försäkringar samt att försäkringsbolag inte får diskriminera patienter med en diagnos. Men den tar bort beskattningar av höginkomsttagare, försäkringsbolag och läkemedelsbolag samt det statliga kravet att enskilda personer ska ha försäkring. Och försäkringsbolag tillåts att höja avgifterna med 30 procent årligen för dem som inte betalar sina premier.

✓ Grunden i det nya förslaget är att amerikaner ska få skattelättnader anpassade efter ålder och inkomst – pengar som ska användas för försäkringsköp.

✓ En omröstning om lagförslaget i mars stoppades dock, eftersom Republikanerna inte hade tillräckligt många röster för att få det godkänt i representanthuset. Sedan dess har det skrivits om, bland annat får försäkringsbolag ta ut högre premier från kunder som redan är sjuka.

✓ Extra pengar öronmärks dock för att kunna hjälpa sjuka att betala sådana premier.

✓ Dock råder det fortfarande oklarheter kring hur mycket den nya reviderade sjukvårdsförsäkringen faktiskt kommer att kosta och hur mycket den kommer att täcka i praktiken.

Källor: Columbia University, The New York Times, kongressens budgetkontor, Healthcare.gov, CNN.

Välj samvete före partifärg

Under sitt tacktal passade ex-presidenten på att uppmanade lagstiftarna att vara politiskt modiga och välja sitt samvete framför partilojaliteten.

– Jag hoppas att kongressens nuvarande medlemmar kommer ihåg att det faktiskt inte kräver mycket mod att hjälpa de som redan är mäktiga, redan bekväma, redan inflytelserika – men det kräver en del mod att slåss för de utsatta, de sjuka och de bräckliga – de som inte har någon tillgång till maktens korridorer, sa Obama uppger Boston Globe .

”Gör det rätta”

Trots att Obama under sitt tal inte nämnde Donald Trumps namn en enda gång, så var det tydligt vem han riktade sin kritik mot.

Obamacare var en av Obamas största bedrifter under sitt åtta år som president och blev en hård strid att driva igenom i kongressen.

Obama passade därför på att samtidigt att hylla de kongressmedlemmar som under hans tid hjälpte honom att driva igenom hans hälsoeform.

– Dessa män och kvinnor gjorde det rätta. De gjorde det svåra. De profilerade mod. Tack vare det beslutet fick 20 miljoner människor sjukförsäkring som inte hade det förut, sa Obama och fortsatte:

– Och de flesta av dem förlorade sina platser i kongressen.

Fattiga och sjuka – förlorarna

Det nya omstridda lagförslaget American ”Health Care Act” röstades igenom i representanthuset i torsdags med 217 röster mot 213.

Enligt Demokraterna kommer det nya förslaget att leda till att de redan fattiga, sjuka och utsatta kommer att få sämre hälsovård på bekostnad av skattesänkningar för de redan rika, medan republikanerna, som utformat förslaget, menar att det kommer att bli sänkta hälso- och sjukvårdskostnader för fler amerikaner.

Förslag går nu vidare till senaten där det väntas möta hårt motstånd.