Skalade palsternackor – fick svåra brännsår

avMalin Wigen

1 av 6 | Foto: Privat
Emelie hade ingen aning om vilka skador växtsaften kunde orsaka.
Foto: Privat
Emelie Nikell

Emelie Nikell fick brännsår efter att ha skalat två palsternackor. Det hon inte visste var att växtens saft kan orsaka brännskador, skriver Expressen.

– Det gjorde så ont i armen att jag inte visste var jag skulle ta vägen, säger hon till Aftonbladet.

För ett par veckor sedan skalade 30-åriga Emelie Nikell två palsternackor i hemmet i Stenungsund. Hon sköljde av sina händer och begav sig senare till solariet för att sola i tio minuter.

– Jag tänkte att det inte var någon fara med det.

På onsdagen, dagen efter, såg hon att hon började få en rodnad på den högra underarmen.

– Det blev värre och värre. Jag fick rodnader på handen och på låren med – på olika ställen.

Utöver rodnaden uppstod blåsor, sveda och sår. Hon uppsökte läkarvård men ingen visste vad som hänt henne. Efter att Emelie provat att smörja sig med kortison fick hon omläggning om armen, med kylande effekt.

– Det gjorde så ont i armen att jag inte visste var jag skulle ta vägen.

”Hade ingen aning”

Omläggningen hjälpte och till slut kunde man konstatera att hon hade fått en brännskador.

– När jag tänkte tillbaka kom jag på att det bara var palsternackan som var annorlunda mot något annat jag brukade göra.

Hon letade efter information och det var då hon upptäckte att kombinationen av saften från palsternackan och solsjus blir giftig och kan ge blåsor och andra brännliknande skador. Emelie misstänker att hon inte tvättat händerna ordentligt – och därför har andra kroppsdelar än händerna drabbats.

– Jag har alltid sått palsternacka hemma, men man tänker inte på det. Jag hade absolut ingen aning.

”Har inte kunnat sova”

Emelie har skrivit ett Facebookinlägg om det inträffade för att varna andra – och delat med sig av bilder på skadorna, tagna tolv dagar efter händelsen. Några har varit med om samma sak – men de flesta har precis som Emelie, inte vetat om detta.

– Kanske kan jag bespara någon annan den här smärtan. Jag har inte kunnat sova.

Det tog en och halv vecka innan hon var på bättringsvägen. Men nu, cirka två veckor efter, stramar hennes hud fortfarande. Hon var på återbesök på vårdcentralen senast i måndags.

– Jag har fortfarande blåsor. Jag kan knappt använda min vänstra hand. Den och armen har tagit mest stryk. Jag smörjer med Aloe vera och hudbalsam. Det är bara och vänta ut.

ARTIKELN HANDLAR OM