Forskare: Red bull ger dig inte vingar

avViktor Adolfsson

NYHETER

”Red bull ger dig vingar” är kanske en av världens mest kända slogans. Men är det egentligen så?

En ny studie visar att det snarare är så att personer som blandar energidryck med vodka bara tror att de blir extra påverkade, skriver kanadensiska Global News.

Foto: Janerik Henriksson/TT
Blandningen av vodka och energidryck har många inbillade effekter, menar forskarna.

Att blanda energidryck och vodka har inte bara varit förenligt med risker för exempelvis hjärtat. Det brukar också hävdas att det ger en ”bättre fylla” och många känner sig snabbare påverkade.

Den känslan kan nu ha visat sig vara endast upplevd. En ny studie genomförd på Sorbonne-universitetet i Paris visar nämligen att den extra effekten av exempelvis Red bull med vodka är inbillad.

– När alkohol blandas med energidryck och den som dricker vet om det, känner de sig mer påverkade endast för att marknadsföringen säger att de borde känna så, säger Yann Cornil på University of British Columbia i Kanada, en av forskarna bakom studien, till Global News.

Blev sexuellt självsäkra

Studien gjordes på 154 unga heterosexuella män på Sorbonne-universitetet. De fick tre olika typer av etiketter på sina drinkar: ”Red bull och vodka”, ”vodkacocktail” och ”cocktail med exotisk frukt”. Alla bestod dock av vodka, Red bull och en exotisk nektar.

Sedan skulle de genomföra en rad olika uppgifter vid en dator under 30 minuter.

Bland annat fick männen se bilder på 15 unga kvinnor och förklara hur säkra de var på att de skulle kunna få respektive kvinnas telefonnummer.

Studien visade inte bara att männen kände sig extra påverkade om de visste att de druckit energidrycken. Resultaten visade också att de vågade mer, blev mer sexuellt medvetna och självsäkra samt att de helt enkelt trodde att de var fullare än de var.

ARTIKELN HANDLAR OM