USA: Inget datorförbud på flyg från Europa

avEbba Thornéus, TT

NYHETER

WASHINGTON. USA kommer inte att införa ett förbud mot bärbara datorer och surfplattor ombord på flyg från Europa till USA.

Det meddelade nyhetssajten Politico under tisdagen.

”Båda parter har gått med på att intensifiera sina samtal och i stället försöka hitta en gemensam lösning” säger en tjänsteman till Politico.

Frågan om även flygningar från EU ska omfattas av det laptop-förbud som USA redan i mars i år införde på flygningar från åtta länder i Afrika och Mellanöstern har varit en het potatis de senaste veckorna.

Även Storbritannien har ett sådant förbud vid flygplatser i sex länder.

Förbudet gäller att man inte får ta med bärbara datorer, surfplattor och annan elektronik större än en mobiltelefon in i kabinen på flygresor.

Kan börja brinna i bagageutrymmet

Alternativet skulle i stället bli att checka in datorn med övrigt bagage i lastutrymmet – något som experter varnat för kan vara en säkerhetsrisk i sig då litiumbatterierna i de elektroniska produkterna kan fatta eld i bagageutrymmet utan att det upptäcks under flygningen.

Anledningen till att USA infört och överväger att utöka förbudet är att terrorister utvecklat mer sofistikerade möjligheter att gömma sprängladdningar inuti exempelvis bärbara datorer och surfplattor.

I fjol utlöstes en bomb i en dator ombord på ett flygplan på väg från Mogadishu i Somalia. Explosionen slet upp ett hål i flygplanskroppen och självmordsbombaren sögs ut ur planet, men samtliga passagerare överlevde. Jihadistgruppen al-Shabaab tog på sig ansvaret för attentatet.

Källor: Blir inget förbud

Men på tisdagen uppgav källor till nyhetssajten Politico att USA nu beslutat att inte utvidga förbudet på flyg till USA från Europa.

”Det blir inget förbud. Båda parter har gått med på att intensifiera sina samtal och försöka hitta en gemensam lösning”, säger en tjänsteman.

Beslutet ska ha fattats under ett samtal mellan den amerikanske ministern för inrikes säkerhet, John Kelly, och EU:s asyl- och inrikeskommissionär Dimitris Avramopoulos och transportkommissionären Violeta Bulc.

Enligt Politico ska USA ha tagit hänsyn till flygbranschens varningar om en ökad brandrisk i bagageutrymmet som blir svårupptäckt under färd.

Kelly: Finns ett verkligt hot

Senast för två veckor sedan diskuterades frågan på ett högnivåmöte i Bryssel där representanter för EU-länder med störst flygtrafik till USA deltog, samt representanter USA:s departement för inrikes säkerhet.

Så sent som i helgen sa även John Kelly att bärbara datorer kan komma att förbjudas i kabinen vid internationella flygningar till och från USA.

– Det finns ett verkligt hot - en rad hot mot luftfarten, sa Kelly till Fox News och tillade att terrorister är ”besatta av tanken på att lyckas utföra attentat mot flygplan”.

30 miljoner människor till USA från Europa

Förslaget har mött enorm kritik från flygbranschen som varnar för att ett utökat förbud för bärbara datorer skulle bli både kostsamt och riskfyllt.

Enligt Reuters flög i fjol 30 miljoner människor till USA från Europa, enligt den amerikanska transportmyndigheten USDOT.

ARTIKELN HANDLAR OM