Trump till vapenlobbyn: ”Kommer aldrig svika er”

Efter mångmiljonstödet – tackar med tal och rasistiskt hån

avTorbjörn Ek

NYHETER

WASHINGTON. Löftet till vapenlobbyn: alla ska ha rätt till egna skjutvapen.

Som första president sedan Ronald Reagan att tala inför NRA hävdar Donald Trump:

– Om man förbjuder vapen så kommer bara kriminella att vara beväpnade.

Han gjorde entré inför en fullsatt publik som skanderade USA! USA!

Donald Trump är den första sittande presidenten som framträtt inför den amerikanska vapenlobbyn, NRA, sedan Ronald Reagan 1983.

Det andra tillägget i USA:s konstitution garanterar rätten att bära vapen, men efter mängder med skolskjutningar och vansinnesdåd ifrågasattes rätten skarpt under Barack Obamas åtta år som president.

– Åtta års angrepp på ert andra tillägg har äntligen kunnat stoppas kraftfullt. Federalt rättsväsende kommer inte längre att jaga laglydiga vapenägare, sa Trump i sitt tal vid NRA:s, National Rifle Associations, 146:e årsmöte i Atlanta.

– Jag vill försäkra er om den heliga rätten för alla våra medborgare till självförsvar.

”Vi behöver en mur”

Under talet gav Donald Trump sitt stöd till det amerikanska polisväsendet.

– För vår polis vet att ansvarsfulla vapenägare räddar liv. Och våra poliser och sheriffer vet att om man förbjuder vapen så kommer bara kriminella att vara beväpnade.

Donald Trump fick återigen jubel när han lovade att den omdebatterade muren på gränsen till Mexiko ska byggas.

”Bygg muren! Bygg muren” skanderade publiken till Trumps ord:

– Vi kommer att bygga muren. Tro inget annat. Tro inget annat. Vi behöver muren för att stoppa människosmuggling och drogtrafiken. Vi behöver en mur och vi kommer att få den där muren.

Rasistiska hånet

Donald Trump tackade NRA för stödet under valkampanjen och sa att vapenlobbyn nog kan förvänta sig uppvaktning från en rad motståndarkandidater nästa gång.

Han passade också på att peka ut senatorn Elizabeth Warren som möjlig kandidat, genom att använda ett öknamn på henne som klassats som rasistiskt.

– Men ni lär säga nej tack. Kanske till och med nej tack, frun. För det kan bli Pocahontas. Kom ihåg det. Och hon är inget stort fan av NRA.

Öknamnet ”Pocahontas” kommer av att Warren på långt håll har sagt sig vara släkt med Cherokeserna, en del av den amerikanska ursprungsbefolkningen.

Smeknamnet har av många, bland annat Huffington Post, klassats som nedlåtande och rasistiskt.

Stöttade Trumps kampanj med mångmiljonbelopp

Vapenlobbyn NRA var en av Trumps största bidragsgivare under valkampanjen. En månad före valet rapporterade NBC News att NRA då hade lagt ner 21 miljoner dollar, motsvarande 185 miljoner kronor på Trump. Knappt hälften hade gått till annonskampanjer som stöttade Trump och resten till att motverka Hillary Clinton.

Och Trump återgäldade stödet under sitt tal i Atlanta:

– Till NRA kan jag säga att jag aldrig kommer att svika er, avslutade han sitt tal.