Flyktingkatastrofen

Italien ignorerade flyktingbåt – 268 drunknade

Av: 

Adam Westin

NYHETER

Läckta telefonsamtal avslöjar hur italienska kustbevakningen vägrat hjälpa en båt med syriska flyktingar ombord, varav uppemot hundra barn.

– Vatten kommer in i båten. Snälla skynda er, säger läkaren Mohaned Jammo.

– Du måste ringa till Malta, är telefonistens svar.

Händelsen inträffade den 11 oktober 2013. Båten med syriska flyktingar lämnade Libyen dagen innan, men på vägen börjar båten ta in vatten och överges av kaptenen.

Läckta larmsamtal till italienska magasinet L’Espresso avslöjar hur kustbevakningen vägrat skicka hjälp till den nödställda båten, trots att Italien hade en militärbåt i närheten.

– Vatten kommer in i båten. Snälla skynda er. Båten sjunker, säger Mohanned Jammo, en läkare från Syrien som är ombord på båten med sin fru och sina tre barn.

Malta vädjar om hjälp – nekas

Mohaned Jammo uppger båtens position för telefonisten på kustbevakningens kontor i Rom. Detta är fem timmar innan båten kapsejsar och de 480 personerna ombord hamnar i vattnet.

När han ringer igen 40 minuter senare får Jammo svaret att båten är nära Malta och att han ska ringa till dem istället.

I själva verket var det dubbelt så långt till Malta som till den italienska ön Lampedusa. Malta var vid den här tiden ansvariga för bevakningen på dessa vatten, skriver Washington Post.

Men trots att maltesiska myndigheter säger till italienska kustbevakningen att de kan leda operationen om Italien bara skickar den båt som de har i närheten, vägrar Italien hjälpa till, enligt de läckta inspelningarna.

– Då blir vi ansvariga för att föra dem till närmsta kust. Jag tycker inte att det är bästa sättet att operera, säger mannen på italienska kustbevakningen.

Kort därpå meddelar Maltas flygvapen att båten kapsejsat och hamnat i vattnet. 268 människor dog, varav 60 barn, skriver Washington Post.

Mohaned Janno som ringer samtalet överlevde, tillsammans med sin fru och en 5-årig dotter. Men sönerna, en 6-åring och en 9 månaders baby, klarade sig inte.

Tusentals befaras ha drunknat i år

Bara en vecka tidigare, den 3 oktober 2013, hade den då värsta katastrofen med människor som drunknat på Medelhavet inträffat, då 368 människor drunknade utanför Lampedusa.

Den katastrofen blev ett startskott för en debatt och flera räddningsoperationer på Medelhavet, såsom den italienska insatsen ”Mare Nostrum” och senare EU-projektet ”Triton”.

Hittills i år befaras 1 344 människor ha drunknat under sina försök att ta sig över Medelhavet, enligt siffror från UNHCR. Bara de senaste två dagarna befaras 250 personer ha drunknat, uppger FN.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Sverige–Polen. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel


Publisert:

LÄS VIDARE

Larmet: Flyktingar fick det sämre efter Turkiet-avtalet

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingkatastrofen

Syrien

Libyen

Lampedusa

Malta

Medelhavet

EU