Dansk och svensk terrorgripna i Turkiet

NYHETER

En svensk och en dansk medborgare har gripits i Turkiet misstänkta för att ha planerat ett terrordåd i Europa, skriver turkiska medier.

De två männen reste under falsk identitet och uppges vara medlemmar av terrorsekten IS, enligt Hürriyet.

1 av 4 | Foto: De två gripna.
Dogan pictures

Enligt uppgifter i turkiska medier ska de två männen, en svensk och en dansk medborgare, ha gripits i Seyhan i Adana-provinsen i Turkiet.

De gripna tros ha varit på väg från Syrien till Europa under falska identiteter för att utföra ett terrordåd för IS, skriver Hürriyet.

Anslöt till IS 2014

Enligt turkiska medier ska den svenske medborgaren ha rest till Syrien 2014 för att ansluta till IS och har sedan dess utbildats hos terrorsekten.

Männen ska ha förhörts i tio dagar och nekar till anklagelserna, skriver Aksam.

Den danske medborgaren uppges ursprungligen komma från Libanon och den svenske medborgaren från Irak. De uppges vara 45 respektive 38 år gamla.

Säpo bekräftar

Säpo bekräftar gripandet.

– Vi har fått information från den turkiska säkerhetstjänsten om att en svensk medborgare har gripits i Turkiet, säger Nina Odermalm Schei, presschef vid Säpo, till TT.

Enligt Säpo gjordes gripandet runt den 10 januari. Säpo uppger att man inte känner till de konkreta misstankarna.

– Det vi koncentrerar oss på nu är att få fram mer information om det här gripandet och vad den turkiska utredningen har visat, säger Nina Odermalm Schei, presschef vid Säpo, till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM

Turkiet

IS/Daesh