Donald Trump – USA:s nye president

Undersökning: Trump är historiskt illa omtyckt

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

WASHINGTON. Mer än varannan amerikan tycker att president Donald Trump gör ett dåligt jobb.

Det visar en opinionsundersökning från tv-kanalen CNN och analysföretaget ORC.

Det är den högsta missnöjessiffran för en ny president sedan mätningarna inleddes.

Donald Trump.

Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS

De två första veckorna i Vita huset har varit oerhört intensiva för president Donald Trump. Men att göra mycket är inte samma sak som att göra rätt. I alla fall anser inte en majoritet av amerikanarna det.

Enligt en opinionsundersökning från CNN/ORC tycker 53 procent av det amerikanska folket att Trump sköter sitt arbete dåligt. 44 procent menar att han gör ett bra jobb.

Det är den högsta missnöjessiffran som en president har haft sedan mätningarna inleddes 1953.

– En ny president brukar få en skjuts i popularitet efter tillträdandet, men det har inte alls skett för Trump, säger David Chalian, politisk chef på CNN.

– Hans popularitet är rekordlåg för den här tiden i presidentskapet.

Obama i topp

När Barack Obama lämnade presidentposten den 20 januari var 60 procent av amerikanarna positivt inställda till honom. Med den siffran står han sig ganska väl i en historisk jämförelse.

Det är dock inget mot när han var ny i Vita huset. I februari 2009 uppgav hela 76 procent av det amerikanska folket att de tyckte att han skötte sig bra. Det gör Obama till den mest omtyckte rookie-presidenten någonsin – och han slår sin efterträdare på fingrarna riktigt ordentligt.

Den som hamnar närmast Donald Trump är Ronald Reagan. Endast 51 procent var positivt inställda till honom i januari 1981.

Stort motstånd mot muren

Bakom de negativa omdömena för Donald Trump finns ett motstånd mot flera av hans hjärtefrågor.

Enligt CNN/ORC motsätter sig hela 60 procent av amerikanarna bygget av en gränsmur mot Mexiko. 53 procent är negativt inställda till inreseförbudet för människor från sju muslimskt dominerade länder. Här är dock skillnaderna stora mellan republikaner och demokrater. Hela 88 procent av dem som sympatiserar med Trumps parti stödjer ordern. Bland oppositionspartiets anhängare är andelen kritiker precis lika stor.

Undersökningen baserar sig på intervjuer med 1 002 vuxna amerikaner som genomförts mellan den 31 januari och 2 februari. Felmarginalen är tre procent.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 20-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Skrev på klimatlag – med känga till Trump

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump – USA:s nye president

Donald Trump

CNN

Opinionsundersökningar

Barack Obama

Ronald Reagan