Ännu fler änder förgiftade i Mariefred

NYHETER

Det har tidigare rapporterats om den utbredda förgiftningen av änder i Mariefred. Och under lördagen kom nya oroväckande nyheter – när 25 döda eller döende änder hittades på isen.

– Det är råttgift igen, säger kommunjägare Pelle Thorsell till SVT Sörmland.

Foto: Mariefreds Tidning
Anddöden i Mariefred fortsätter – men den här bilden är från förra helgens händelser.

Det var förra helgen som Aftonbladet först kunde rapportera om den utbredda and-döden i Mariefred. Då hade kommunjägare Pelle Thorsell fått rycka in efter att ha nåtts av information om 150 döda eller döende änder i centrala delar av samhället.

Han misstänkte förgiftning – och det visade sig röra sig om råttgift. Och i helgen har plågan återkommit. Under lördagen hittades 25 döda eller döende änder på isen.

– Förra gången blev det 13 sopsäckar som vi fick förvara i kommunens soprum innan vi kremerade dem, nu får vi väl göra samma sak imorgon igen, säger Pelle Thorsell till SVT Sörmland.

”Råttgift igen”

Han beskriver det som en hemsk upplevelse att tvingas se de plågade änderna ligga och lida efter förgiftningen. Han fick avliva omkring 20 skadade änder under lördagen och ta hand om fem som redan var döda.

Änderna i Mariefred har tidigare väckt starka känslor. Innan jul utfärdade kommunen ett förbud för andmatning i hamnområdet. Många tycker att det är för många änder i omlopp. Pelle Thorsell beskriver hur djuren dött.

– Det är precis samma symptom som sist, så det är råttgift igen, säger kommunjägare Pelle Thorsell.

ARTIKELN HANDLAR OM