Torbjörn, 33, är dövblind – nekas utökad assistans

Torbjörn är på väg att glida från sina barn, eftersom han nekas assistans.
Torbjörn är på väg att glida från sina barn, eftersom han nekas assistans.

Trots att Torbjörn varken kan se eller höra nekas han vad menar är tillräcklig assistans. Nu riskerar han att glida från sina barn, berättar Torbjörn.

– Sedan skilsmässan håller relationen till barnen på att gå i stöpet, säger han till ETC.

Torbjörn Svensson, 33, är pappa till barnen Alva, 5, och Hugo, 2. Sedan skilsmässan har han delad vårdnad om sina barn. Men hans umgänge med barnen blir ändå begränsat.

Torbjörn har nämligen fått avslag på sina ansökningar om utökad personlig assistans – trots att han varken kan se eller höra.

– 2012 var synen så dålig att jag fick diagnosen dövblindhet. Något år senare tvingades jag ansöka om personlig assistans, men hittills har jag bara fått avslag, säger Torbjörn till ETC.

Får nej från kommun

Torbjörn kan anses uppfylla kriterierna för personer i behov av omfattande stöd och service i LSS. Han behöver hjälp med kommunikation – vilket är ett av de fem grundläggande behov som berättigar till assistans enligt lag.

Om en person behöver hjälp med kommunikation krävs att den som assisterar har ”ingående kunskaper” om den försäkrade. Men Höganäs kommun, där Torbjörn ansökt om assistans, menar att vilken dövblindtolk som helst kan hjälpa honom.

Det innebär i deras tolkning att Torbjörn inte uppfyller kriterierna för personer i behov av omfattande stöd och service i LSS.

– Jag uppfyller definitivt behovet och kriteriet. ”Problemet” är att jag kan prata, säger Torbjörn.

Kan inte leka med barnen

Efter flera års kamp fick Torbjörn rätt till 20 timmars ledsagning per månad via LSS – men det räcker enligt honom inte för att kunna få tillräckligt med tid för sina barn. Han får hjälp från anhöriga, vänner och arbetsgivare.

Men utan det ideella stödet hade Torbjörn varit avskuren från världen. Han behöver hjälp exempelvis för att kunna träffa sina barn, kunna jobba och handla mat. Torbjörn har en blogg på sin hemsida, där han skriver om sitt liv.

Han berättar för ETC om hur hans barn kommer längre från sin pappa efter skilsmässan – utan att de kan förstå varför.

– Sedan skilsmässan håller relationen till barnen på att gå i stöpet. Jag kan inte se efter dem eller leka med dem – som andra pappor gör – utan hjälp. Det är sorgligt, säger Torbjörn.

Publisert:

LÄS VIDARE