Bästa tänkbara väder för att hitta skogens guld

Linnea Gustafsson/TT

Uppdaterad 2024-07-10 11.33 | Publicerad 2024-07-09 20.28

Sol och regn om vartannat är ett perfekt recept för en kantarellsommar. Arkivbild.

Redan nu går det att hitta skogens guld på flera ställen i landet. Tvära kast mellan sol och regn har gjort att kantarellerna frodas.

Svampkonsulenten Theresia Lückner tipsar om de bästa ”jaktmarkerna”.

Kantarellen vill ha mycket fukt och behöver därför regn. Men för mycket regn gör att de ruttnar. Därför behöver de också sol och värme för att kunna komma upp.

Theresia Lückner är svampkonsulent och bosatt i norra Bohuslän. Hon beskriver att kantarellälskare har det blandade vädret att tacka för att det nu finns mycket svamp.

– Det här vädret som har varit nu har varit extra gynnsamt. Och där jag bor börjar de få lite storlek också, det är jätteroligt, säger hon.

I folkmun kallas de sommarkantareller men enligt Theresia Lückner är det värt att påpeka att det inte finns någon art som heter så.

– Det är samma familj som kommer på sommaren och hösten men de kommer olika tider beroende på om det är gynnsamt där de växer.

Om det kommer att bli ett extra bra ”svampår” i år är alldeles för tidigt att säga, enligt Theresia Lückner.

– Det var det första jag fick lära mig när jag blev utbildad svampkonsulent: lova aldrig någonting, den som lever får se.

För att hitta kantarellen finns det särskilda platser att leta på.

– Mitt bästa tips till dem som har börjat plocka svamp är att kolla gamla traktorvägar. I spåren växer de gärna längs med kanterna för där finns ofta mycket fukt, säger Theresia Lückner.

Andra ställen där svampkonsulenten tycker att man bör leta är vid vägkanter och i närheten av diken. I skogen ska man hålla koll på ojämn terräng som i svackor eller på höjder där det finns gott om fukt men där kantarellerna slipper stå med fötterna i vatten.