Djalalis fru i möte med Billström: Förkrossad

Johanna Ekström/TT

Publicerad 2024-07-02

Vida Mehrannia, fru till den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali som sitter fängslad i Iran, efter ett möte med utrikesminister Tobias Billström (M).

Två svenskar friades men forskaren Ahmadreza Djalali blev kvar i fängelse i Iran.

I dag mötte hans fru Vida Mehrannia utrikesminister Tobias Billström (M).

– De släppte en massmördare och bytte två personer, men de ringde inte ens oss, säger hon.

När Johan Floderus och Saeed Azizi släpptes fria fanns inte den fängslade svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali med vid fångutväxlingen, där Sverige släppte Hamid Noury som dömts till livstid för folkrättsbrott.

Något Djalalis fru Vida Mehrannia ställer sig mycket frågande till.

– Tidigare trodde jag att de följde det här fallet noga. Men nu när två svenskar, liksom flera andra EU-fångar, har släppts är jag inte säker på det längre. Jag är förkrossad, säger hon.

Samma sak varje möte

Under tisdagen har hon haft ett sedan tidigare inplanerat möte med utrikesminister Tobias Billström på UD. Efter mötet är hon besviken.

– Jag frågade Tobias Billström varför Ahmadrezas fall är speciellt. Men jag fick inga svar. De har inga förklaringar, säger hon och fortsätter:

– Jag frågade dem vad de har gjort. De sade som alltid att de följer hans fall. De säger samma sak vid varje möte, men efter åtta år och tre månader har fortfarande ingenting hänt.

Hon är kritisk till att regeringen inte hörde av sig till henne i samband med fångutväxlingen.

– Vi fick all information genom media. De släppte en massmördare och bytte två personer, men de ringde inte ens oss. Det är en så tung och svår situation, säger hon.

Vida Mehrannia har tidigare krävt ett möte med statsminister Ulf Kristersson (M) men säger att hon inte har fått något svar från regeringen kring det.

”Precis allt”

Sedan sju dagar tillbaka har Ahmadreza Djalali hungerstrejkat i fängelset. Enligt Vida Mehrannia är han i dåligt skick.

– Han puls är svag, han har problem med magen och lider av flera sjukdomar, säger hon.

Tobias Billström skriver i en kommentar till TT att han har en stor förståelse för den förtvivlan Djalalis anhöriga känner.

”Familjen har regeringens djupaste sympatier”, skriver han och fortsätter:

”Regeringen och säkerhetstjänsten gjorde allt för att Djalali skulle komma hem tillsammans med Floderus och Azizi. Tyvärr ville inte Iran diskutera honom alls eftersom man inte räknar dubbelt medborgarskap utan tvärtom anser att Djalali enbart är iransk medborgare”.

Han vill i övrigt inte gå in på några detaljer kring vad som sades i mötet.