SD-kandidaten kampanjar med draget tjänstevapen: ”Ingenting konstigt”

Ärendet hanteras av Polismyndigheten

Uppdaterad 2024-06-14 | Publicerad 2024-06-08

”Maria Rosander (SD) griper kriminell”, står det i EU-kandidatens kampanjfilm.

Filmen visar polisen och SD-kandidaten Maria Rosander när hon drar sitt tjänstevapen och riktar det mot en misstänkt gärningsman.

– För mig är det här ingenting konstigt, säger hon.

Uppsalabon Maria Rosander siktar på en plats i Europaparlamentet. Hon är Sverigedemokraternas femte namn på listan över EU-kandidater inför valet. Till vardags är hon förtroendevald i arbetsmarknadsnämnden i Uppsala kommun och arbetar även som polis sedan 15 år tillbaka.

När hon nu kandiderar till EU-parlamentet medverkar hon i en valkampanj som delats på Sverigedemokraternas sociala medier.

Kampanjen innehåller en video från 2018 som visar Maria Rosander vid ett polisingripande efter en biljakt.

I videon, som publicerats på Youtube och Facebook, ses Maria Rosander i sin yrkesroll som polis jaga en bil som senare krockar. Hon går sedan ut ur sin bil och drar sitt tjänstevapen mot en misstänkt gärningsman. I filmen syns även Marias kollegor som griper de misstänkta.

Videon avslutas med SD:s slogan: ”Mitt Europa bygger murar”.

Här höjer Maria Rosander sitt tjänstevapen i filmen.

Polisen: Restriktiv med myndighetens symboler

Filmen har publicerats tillsammans med en text på Sverigedemokraternas Facebooksida:

”Maria Rosander (SD) griper kriminell”.

Därefter:

”Maria är vårt femtenamn på EU-vallistan, hon är polis, tvåbarnsmamma och har siktet inställt på Bryssel för att bygga murar, så att Europa kan bli tryggt igen.”

På sin egen kanal på plattformen X har Maria Rosander också lagt upp en bild där någon tänder en cigarr till henne.

”Här är jag med segercigarren som jag rökte för att fira ett bra grip. Jag brukar alltid fira när jag griper värstingar”, har hon skrivit i inlägget.

I ett annat inlägg på X skriver Maria Rosander:

”Mitt arbete är inte klart förens Sverige är tryggt och fanskapen som förstör vårt land med sin kriminalitet är inburade eller utvisade. Jag tycker att fler poliser borde visa när de burar in kriminella. Det är värt att fira”

Polisen och SD-kandidaten Maria Rosander.

Hanteras nu av Polismyndigheten

Ärendet hanteras nu av Polismyndigheten och i en kommentar till SVT Uppsala har polisen sagt att myndigheten är restriktiv när det gäller att kombinera olika roller.

– Vi är måna om att polisen ska uppfattas som oberoende och opartisk. Polismyndigheten vill att man är restriktiv med myndighetens symboler och uniformer utanför myndighetsutövningen, sa Tobias Ahlén Svalbro, presstalesperson polisregion Mitt, till SVT.

När Aftonbladet når Maria Rosander säger hon:

– Det här är ett sätt för mig att visa min erfarenhet, att det är den som är kopplad till att jag har valt att engagera mig politiskt. För mig är det inget konstigt att använda filmer som relaterar till mitt yrkesliv i min valkampanj.

”Håller mig inom restriktiviteten”

Tycker du det är rimligt att använda din förtroendeställning som polis i ett politiskt syfte?

– Jag gör det här i egenskap av privatperson så jag använder inte någon förtroendeställning över huvudtaget. Det finns många poliser som använder sociala medier för att lägga ut bilder när man är i tjänsteuniform.

Vad vill du signalera genom att publicera den här videon?

– Jag vill signalera att jag är en tjej som har skinn på näsan och som har en erfarenhet från yrkeslivet och inte bara kommer från en skolbänk in i politiken utan jag har verkligen sett hur samhället ser ut och det vill jag förmedla på ett tydligt sätt.

Polismyndigheten har själv uttryckt att man ska vara restriktiv med myndighetens symboler och uniformer utanför myndighetsutövningen, ändå väljer du att kampanja på det här sättet?

– Så är det absolut. Det är klart att man ska vara restriktiv och jag vet att jag inte ska stå på någon valsedel i uniform och säga att man ska rösta på Sverigedemokraterna. Men mina sociala medier kan jag använda mig av min uniform, det har jag möjlighet att göra. Jag tycker att jag håller mig inom restriktiviteten.

I videon syns de misstänkta personernas ansikten.

Det är personer i den här filmen som inte är anonymiserade och som går att känna igen?

– Det är en offentlig handling så vem som helst kan hämta ut de här sakerna så för mig är det ingenting som är konstigt.

På lördagen hade videon fått över en miljon visningar på Youtube och Facebook.

Här är jag med segercigarren som jag rökte för att fira ett bra grip. Jag brukar alltid fira när jag griper värstingar.
https://t.co/oC2S77Ll51