Rekord i rymdballonger från Kiruna i sommar

Paulina Monzón/TT

Publicerad 2024-05-30

Det slås flera rekord på rymdbasen Esrange i Kiruna i sommar – i antal ballonger, i storlek och i vikt.

– Sverige, USA, Frankrike och Japan är de stora ballongnationerna, förklarar Mattias Abrahamsson, ballongexpert på Esrange.

Det är mycket aktivitet utanför Kiruna på rymdbasen Esrange. I samarbete med amerikanska NASA och franska CNES kommer rymdbolaget Swedish Space Corporation (SSC) under sommaren att skicka upp totalt åtta stratosfäriska ballonger – så kallade rymdballonger.

Det är rekord i antal släpp på en sommar, rekord i storlek på en enskild ballong släppt i Europa, rekord i samlad vikt på utrustningen och rekord för den enskilt tyngsta sak som släpps upp – ett solteleskop.

Fem av ballongerna ska åka högt över Atlanten på ungefär en vecka, två i närområdet och en är en ballong som ska studera klimatförändringar.

Två ballonger har redan sänts upp i luften i slutet av maj och resten ska lyfta före den 15 juli då vindarna börjar vända. När beror på väderförhållanden.

Större än Globen

NASA skickar upp fyra ballonger, varav tre ska titta närmare på strålning och en ska koncentrera sig på solen.

Booms, så heter den största ballongen. Den är 1,7 miljoner kubikmeter stor, tre gånger så stor som innervolymen på Avicii arena (Globen). Det är första gången en så stor ballong släpps i Europa och andra gången i världen.

När ballongerna lyfter ser de mer ut som upp och nervända droppar och når inte sitt fulla omfång förrän på 36 till 45 kilometers höjd.

Tunna som fryspåsar

– Från toppen ner till experimentet så är de 250 meter långa, så det är jättestora sjok av plast som åker iväg, beskriver Mattias Abrahamsson.

Plasten i fråga är som stora segel som lätt kan blåsa sönder. Det är nämligen tunn plast – som en fryspåse. Sedan har man även förstärkning i tjockare plastband.

– Väl uppe kan man se dem jättetydligt från marken. Som små runda bollprickar. Och vi brukar ofta få UFO-rapporter efter att vi släppt dem, säger Abrahamsson.

Under ballongen hänger själva utrustningen för experimenten som väger som en till två personbilar.