Biden om växande antisemitism: Förkastligt

TT

Publicerad 2024-05-07

USA:s president Joe Biden talar i Kapitolium i Washington DC.

Antisemitism vid universitet måste få ett slut, slår USA:s president Joe Biden fast i ett tal i samband med en minnesceremoni för Förintelsens offer.

– Det är absolut förkastligt och det måste sluta.

Joe Biden riktar hård kritik mot protesterna mot Israels krigföring i Gaza och Vita husets stöd, protester som har skakat flera universitet.

I ett tal i Kapitolium fördömer Biden hatet och antisemitismen som fick nytt liv efter Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober.

Han framhåller den grundläggande rättigheten till yttrandefrihet, men:

– Men inget campus, eller någon annan plats i USA, är en plats för antisemitism. Vi är inte ett laglöst land, vi är ett civiliserat samhälle

De omfattande protesterna har setts som ett möjligt allvarligt dilemma för Biden inför höstens presidentval.

Kritiken har kommit från flera håll. Republikanerna har anklagat honom för att inte ta i med hårdhandskarna mot antisemitiska budskap bland protesterna. Demonstranterna har i sin tur anklagat sina kritiker för att blanda ihop kritik mot Israel med antisemitism.

Presidentens tal kommer i samband med att han varnar Israel för att gå in i den hårt ansatta gränsstaden Rafah, samtidigt som han uppmanar Israel till att ingå en vapenvila med terrorstämplade Hamas – som i måndags sade ja till ett förslag om vapenvila.