Regeringen drar tillbaka utnämningen av Bodström som landshövding

1 av 2
NYHETER

Thomas Bodström blir inte näste landshövding i Stockholms län.

Nu har regeringen dragit tillbaka utnämningen.

– Förutsättningarna för honom att göra ett bra jobb som landshövding finns inte längre, säger civilminister Ardalan Shekarabi i Aftonbladet TV.

I slutet av augusti meddelades att den förre ministern utsetts till nästa landshövding i Stockholms län. Thomas Bodström skulle tillträdde den 1 november.

Nu drar regeringen tillbaka utnämningen.

Beskedet kommer i ett pressmeddelande på lördagen. Där förklaras att regeringen fattat beslutet för ”att det från flera andra politiska partier saknas förtroende” för Bodström.

– Landshövdingeuppdraget är så nära ett förtroendeuppdrag en myndighetschef kan komma. Man är ju i praktiken regeringen och statens förlängda arm regionalt, säger civilminister Ardalan Shekarbi i Aftonbladet TV.

– Då är förtroendefrågorna helt centrala.

Shekarabi säger att beslutet fattades under lördagen.

– Vid en samlad bedömning i dag har vi kommit fram till att förutsättningarna för honom att göra ett bra jobb som landshövding i Stockholms län inte finns längre, säger han.

– Då har vi fattat det mycket ovanliga beslutet att upphäva beslutet om hans utnämning.

50-tal anställda skrev kritikbrev

Utnämningen kritiserades tidigt av ett 50-tal anställda på Pensionsmyndigheten som skrev ett brev till civilminister Ardalan Shekarabi (S) och krävde att utnämningen drogs tillbaka.

Bakgrunden till deras missnöje med Bodström som landshövding är att han fram tills i vintras satt som styrelseledamot i det skandalomsusade fondbolaget Allra. Pensionsbolagets vars vd och grundare Alexander Ernstberger häktades i går på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

Allra misstänks ha blåst svenska pensionssparare på miljontals kronor inom ramen för premiepensionssystemet, genom vidlyftiga och olagliga affärer.

Löfven uttalade sig i veckan

Vänsterpartiet och Liberalerna krävde också i förra veckan att regeringen drar tillbaka utnämnandet av Bodström som landshövding.

Statsminister Stefan Löfven uttalade sig i frågan så sent som i onsdags och sa att det skulle krävas att brottsmisstankar riktade mot Bodström för att beslutet skulle ses över.

– Vi har fattat beslut utifrån att det inte finns något sådant riktat mot Thomas Bodström. För alla myndighetschefer gäller att om det händer något i det häradet så måste vi hantera den situationen då, sa Löfven till Aftonbladet.

Önskar Bodström lycka till

I dagens pressmeddelande där regeringen meddelar att utnämningen av Thomas Bodström dras tillbaka säger civilminister Ardalan Shekarabi att processen att hitta en ny landshövding ska inledas direkt.

Formellt fattas beslutet att upphäva utnämningen på torsdagens regeringssammanträde.

– Jag önskar Thomas Bodström all lycka till i sitt uppdrag som advokat och författare. Eftersom han har dessa sysselsättningar kommer det inte heller att utgå något avgångsvederlag, säger Shekarabi i pressmeddelandet.

Thomas Bodström själv har också lämnat en kommentar:

– Jag beklagar regeringens beslut. Jag hade gärna blivit landshövding men nu fortsätter livet som advokat och författare.

ARTIKELN HANDLAR OM