Trump vill riva upp Obamas förbud mot militäriserad polis

Foto: Jeff Roberson / AP TT / NTB SCANPIX
Tungt beväpnad polis under oroligheterna i Ferguson 2014.
NYHETER

Barack Obama förbjöd försäljning av tung militär utrustning till lokala polismyndigheter.

Nu vill president Donald Trump riva upp beslutet, uppger USA Today.

Han vill se polis med pansarfordon, grovkalibriga vapen och annat krigsmateriel på amerikanska gator.

Svarte Michael Brown sköts ihjäl av en vit polis i St Louis-förorten Ferguson i augusti 2014. 18-åringen var obeväpnad och dödsskjutningen ledde till omfattande och våldsamma kravaller.

Polisen använde sig av bepansrade fordon, tårgas och automatkarbiner för att möta folkmassorna. Det gjorde att en diskussion om militariseringen av polisen i USA blossade upp.

Dåvarande president Barack Obama signerade i maj 2015 en verkställande order för att förbjuda försäljning av viss militär utrustning till lokala polismyndigheter. Detta eftersom utrustningen kan ”stöta bort och skrämma lokala invånare och ge fel budskap”.

– Vi har sett hur militariserad utrustning kan ge människor en känsla av att det är en ockupationsstyrka, till skillnad mot en styrka som är en del av samhället och där för att skydda och tjäna dem, sa Obama i ett tal i staden Camden, New Jersey.

Bepansrade bandfordon

Förbudet gäller exempelvis bepansrade bandfordon, bajonetter, granatkastare, grovkalibriga vapen och kamoflageuniformer. Det rör sig om överskott eller begagnad utrustning som säljs vidare från militären till polisen.

Nu förbereder sig Trump-administrationen för att riva upp Obamas beslut, enligt dokument som tidningen USA Today kommit över.

Vita huset har ännu inte kommenterat uppgifterna, men tidningen spekulerar i att justitieminister Jeff Sessions kommer att presentera planen när han talar inför USA:s största polisförbund – Fraternal Order of Police – under måndagen.

”Skulle skrotas”

Enligt dokumenten innebär förslaget att polisen får möjlighet att köpa in militär utrustning från bland annat försvarsdepartementet.

”Tillgångar som annars skulle skrotas kan återanvändas för att hjälpa federala och lokala polismyndigheter att bättre upprätthålla allmänhetens säkerhet och bekämpa brott”, heter det i dokumenten, enligt USA Today.

En del av polisens fackförbund har jobbat för att riva upp Obama-förbudet, med motiveringen att den tunga utrustningen underlättar arbetet att bemöta social oro.

ARTIKELN HANDLAR OM