Vinterväder i söder – SMHI varnar

Av: 

TT

Publicerad:
Besvärligt väder väntas när ett snöfall drar in över landet. Arkivbild
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Besvärligt väder väntas när ett snöfall drar in över landet. Arkivbild

NYHETER

SMHI har gått ut med en klass 1-varning för ett lågtryck med snö och blötsnö som drar in över södra Sverige på söndagen och rör sig upp över landet. Men i mitten av nästa vecka växer ett högtryck in som kan ge vårvärme.

Ett område med regn som övergår i snöfall rör sig upp över södra Götaland under söndagsmorgonen. Det övergår helt eller delvis till snöfall under dagen och i inre Småland kan det bli 5–10 centimeter snö på en del håll.

– Det kan vara lite besvärligt, framför allt om man bytt till sommardäck, säger Niklas Einevik, vakthavande meteorolog på SMHI.

Under söndagskvällen fortsätter snöfallet norrut och kan ge besvärligt väder i Svealand, men prognosen är fortfarande osäker. Lågtrycket rör sig sedan vidare mot delar av Norrland innan det drar vidare.

– Hela Sverige kommer att beröras under de närmaste dagarna.

Från mitten av nästa vecka börjar ett högtryck växa in över landet och resten av veckan blir ganska nederbördsfattig med rätt goda solchanser.

– Så småningom ser det ut som det kommer in lite varmare luft. Till nästa helg finns det kanske chanser att vi kan nå upp till 10–15 grader i södra Sverige. Så det går år rätt håll, säger säger Niklas Einevik.

Publicerad: