Presidentvalet i USA 2020

Harris får kritik – från både Trump och demokrater

Har tvärvänt i bränslefrågan

Av: 

Emelie Svensson

NYHETER

NEW YORK. Vicepresidentkandidaten Kamala Harris har tvärvänt, och säger att varken hon eller Biden vill förbjuda utvinning av olja och gas genom fracking.

Men Trump anser att Harris ljuger – medan Demokraternas vänsterfalang tycker att hon är otydlig.

Den tunga klimatfrågan splittrar partiet och kan fortsätta utnyttjas av högern, säger frackingexperten Anthony Ingraffea.

Det var pinsamt, säger Anthony Ingraffea, professor i miljöteknik på Cornell University i New York. Han kunde inte låta bli att skruva på sig hemma i soffan när han tittade på vicepresidentdebatten mellan Kamala Harris och Mike Pence.
– Runt fem gånger sa Harris att hon och Biden inte kommer förbjuda fracking, men hon misslyckades med att förklara exakt vad det är de vill. Jag är besviken över hennes svar, fortsätter han.
När vicepresident Pence pressade Harris i frågan, svarade hon med emfas:
”Jag upprepar, och det amerikanska folket ska veta – Joe Biden kommer inte förbjuda fracking. Det är fakta”.
Meningsutbytet fick Trump att blixt-twittra en video från 2019 där Harris klart och tydligt säger motsatsen. Filmen blev viral, och högerkritiker titulerade Harris som lögnare efter debatten.
Sanningen är mer komplex, enligt Ingraffea. Biden har velat förbjuda fracking på statligt ägd mark, medan Harris har varit för ett totalt förbud av fracking i USA – även på privat mark.
– Det är en enorm skillnad. För den mesta utvinningen sker på privat mark, så ett förbud på statlig mark skulle inte ha stor effekt på den fossila bränsleindustrin. Harris lyckades inte förmedla de skillnaderna, säger Ingraffea.

Kamala Harris har tvärvänt i frackingfrågan.
Frackingexperten Anthony Ingraffea tycker att Harris hantering av frackingfrågan var pinsam.

En stor valfråga

Så hur blev fracking centralt i den politiska valstriden i USA? Dels för att Kamala Harris har tvingats kovända sedan hon blev Bidens parhäst och ställde sig bakom hans klimatplattform. Och dels för att åsikterna skiljer sig åt markant – inte bara mellan partierna, utan också fortsatt inom Demokraterna.
Även vänsterdemokraten Alexandria Ocasio-Cortez sågade Harris uttalande efter debatten, och underströk hur dåligt fracking är för miljön. Ingraffea säger att Kamala Harris låg långt till vänster i klimatfrågorna under primärvalet och stöttade handlingsplanen Green New Deal.
– Att hon har svängt i frågan irriterar vänstern. Ocasio-Cortez är förbannad över att Harris svar har urvattnats, och under debatten borde Haris ha varit tydligare om varför minskad utvinning av fossila bränslen är viktigt i kampen mot klimatförändringar.

Nu anser han att det har blivit mer ”ord-tennis” snarare än en kärnfull debatt om USA:s övergång till hållbar energi.
– De flesta demokrater vill förändra mer och snabbare än Biden. Därför har det blivit en kil som högern kan utnyttja för att frustrera demokrater på både vänstern och mitten, fortsätter han.

Pumpar ut farliga kemikalier

Fracking – eller hydraulisk spräckning – är en utvinningsmetod som används för att ta vara på underjordiska ansamlingar av olja och naturgas. Men tekniken är inte det egentliga bekymret, enligt Ingraffea.
Kärnproblemet är att man gör det i bergarten skiffer och på massiv skala i USA. För att komma åt den sista lagret av gas och olja i skiffer borrar man hål i berggrunden och pumpar ut miljontals liter vätska, som innehåller en cocktail av farliga kemikalier, under enormt tryck.
Det har lett till stora protester från miljöaktivister, som säger att metoden lett till ökade luft- och vattenföroreningar.

Donald Trump var snabb med att attackera Harris på Twitter, under vicepresidentdebatten.

Förespråkare anser däremot att det är en väsentlig inkomstbringande industri som skapar arbetstillfällen. Att förbjuda fracking skulle påverka tiotusentals jobb i bara i Pennsylvania, Ohio och Texas – tre delstater som är särskilt viktiga i årets kamp om Vita Huset.
Trots att det är en teknik som använts sedan 50-talet, hade få hört talas om fracking för runt tolv år sedan. Vid den tidpunkten var USA beroende av andra länder för sin energiförsörjning, och importerade runt 90 procent av sin naturgas och olja.
– Tills vi listade ut det här med fracking av skiffer. Det visade sig att vi hade de största skifferlagringarna i världen – plötsligt blev vi rika på olja och naturgas. ”Vi är det nya Saudiarabien av naturgas”, sa dåvarande president Obama. Men vi överbelastade utvinningen och istället förvärrade vi klimatförändringarna och fördröjde övergången till förnybar energi, säger Ingraffea.

Fracking – eller hydralisk spräckning – är en utvinningsmetod som används för att ta vara på underjordiska ansamlingar av olja och naturgas.

Industrin kollapsad

På grund av geopolitiska strider har industrin kollapsat under pandemin. Mängder av företag kommer gå under, säger Cornell-professorn, och många amerikaner inom frackingindustrin har redan blivit arbetslösa.
– Så det som gjorde USA plötsligt dominerande på energiområdet, är nu utarmat. Industrin är pank. De lovade stora vinster till Wall Street, som de inte längre kan betala tillbaka. Trump vill att USA ska fortsätta vara energidominerande, hålla igång jobben och att vi inte ska förlita oss på andra länder – men det kommer misslyckas, för lagret varar inte för alltid. Toppen nåddes för två år sedan, nu kommer det gå utför.
Däremot tror Ingraffea inte på ett omedelbart totalförbud av fracking efter fossila bränslen i skiffer. Övergången behöver ske gradvis, säger han.
– Företagen måste dö en naturlig död genom konkurrensen från förnyelsebar energi. Det finns hundratals miljoner bilar på vägarna i USA – ska de plötsligt aldrig köra igen? Vi måste ha en övergångsperiod där de ersätts med elbilar, annars blir det social, politisk och ekonomisk instabilitet. Det sker inte över en natt, utan ett årtionde.

Mike Pence pressade Harris i frågan under debatten.

ANNONS

Kry erbjuder läkarbesök och psykologsamtal när det passar dig, via video direkt i mobilen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert:

LÄS VIDARE

Trump: Läkarna hittade förändringar i lungorna

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2020

Amerikansk politik

Mike Pence

Joe Biden

Kamala Harris

Förnybar energi

Debatt