Nyheter

Nytt vägmärke ska främja cykeltrafiken

Av: 

Marcus Älverbrandt

Det nya vägmärket cykelgata införs i december.
Det nya vägmärket cykelgata införs i december.

NYHETER

Cykelgata heter det nya vägmärket som snart kommer pryda landets stadskärnor.

Transportstyrelsen har på uppdrag av regeringen tagit fram vägmärket efter finsk modell.

Tanken är att fler ska välja cykeln framför bilen.

Regeringen har beslutat om att ändringar i vägmärkesförordningen som gör det möjligt för kommunerna att märka gator som ”cykelgator”. Syftet är att göra livet lättare för cyklister och i förlängningen få fler att börja cykla.

– Vi ser hur allt fler väljer cykeln för att minska trycket i kollektivtrafiken under pandemitider. Nu ger vi kommunerna ännu ett verktyg för att underlätta för cykelpendlingen genom att införa cykelgata, säger infrastrukturminister Thomas Eneroth (S).

Likadana skyltar i hela landet

Tidigare har det inte funnits en enhetlig skyltning för cyklister runt om i landet utan kommunerna har istället utvecklat lokala lösningar.

– Nu kommer man känna igen sig i skyltningen oavsett om man bor i Stockholm, Göteborg eller Malmö, säger Eneroth.

”Tydligt att cyklisterna har företräde”

I dag finns det ofta inte utrymme för att bygga cykelbanor eller cykelfält i städernas centrala delar. I stället hänvisas cyklister till att cykla i blandtrafik. Genom att införa den nya märkningen är tanken att cyklisterna ska få större utrymme i lokaltrafiken.

– Skillnaden blir att vi får en ny märkning där det är blir tydligt att cyklisterna har företräde framför bilarna, säger infrastrukturministern.

Finsk modell

Transportstyrelsen har fått i uppdrag att utforma det nya vägmärket. Efter att kollat på det nordiska grannländernas vägmärken föll valet på den finska motsvarigheten. Från och med den 1 december 2020 ska det bli möjligt att inrätta cykelgator.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: