Aggressiva nationalister på väg att möta Navalnyj

Enligt uppgifter till ryska tidningen Novaja Gazeta kommer flygplanet med Aleksej Navalnyj ombord att landa på militärflygplatsen Tjkalovskoje istället för på Vnukovos internationella flygplats.

Skriv inlägg
 • Joachim Kerpner

  Innan Aleksej Navalnyj fördes bort av polis gav han sin hustru Julia en puss.

 • Joachim Kerpner

  Aleksej Navalnyj har lämnat flygplatsen, eskorterad av polis, uppger Novaja Gazeta.

 • Joachim Kerpner

  Anledningen till arresteringen är förmodligen den villkorliga dom för förskingring som den ryska kriminalvården anser att han brutit mot under tiden i Tyskland. Han skulle ha anmält sig varannan vecka hos kriminalvården i Moskva.

 • Joachim Kerpner

  Nu har Navalnyj arresterats vid passkontrollen, uppger Novaja Gazeta.

 • Joachim Kerpner

  Nu har Navalnyj arresterats vid passkontrollen, uppger Novaja Gazeta.

Putins värsta fiende Aleksej Navalnyj landar i dag på flygplatsen Vnukovo i Moskva klockan 17:20 svensk tid, efter att han fått vård mot nervgiftet novitjok i Tyskland. Strax efter klockan 15 lyfte Navalnyjs plan från Berlin, efter att han kommit ombord sist av alla passagerare.

Uppemot 9 000 av hans anhängare kommer att vara på plats i Moskva — så många har svarat på Facebook-sidan ”Vi möter Navalnyj” att de kommer, eller är intresserade av eventet.

Motdemonstranter är också på väg till flygplatsen, bland annat från den ryska nationaliströrelsen SERB.

Den 27 april 2017 skadades Navalnyj när en SERB-nationalist kastade frätande vätska i hans ögon i Moskva. Navalnyj uppgav då själv att han blev nästan blind på ena ögat efter attacken. Ingen dömdes för attacken, trots att det gick att identifiera två SERB-nationalister på filmer som visades i rysk tv.

Aleksej Navalnyj efter attacken i Moskva den 27 april 2017.
Aleksej Navalnyj efter attacken i Moskva den 27 april 2017.

Den gången användes så kallad ”zeljonka”, eller briljantgrönt, en desinficerande vätska som hade blandats med någon frätande vätska.

Risken finns att Navalnyj drabbas av samma behandling i dag. SERB:s ledare Gosja Tarasevitj säger till den ryska sajten Openmedia att de kommer att ha med sig både zeljonka och tårtor när de möter Navalnyj.

– Vi kommenterar inte uttalanden från galningar, säger Navalnyjs medarbetare Leonid Volkov till Openmedia.

Flera hundra motdemonstranter från nationalistpartiet ”För sanningen” (Za pravdu) har också lovat att de ska vara på plats vid landningen. I ett uttalande skriver partiet:

”Vi kommer att ge Navalnyj en skriftlig varning. Om han försöker undergräva den konstitutionella ordningen i landet så kommer vi att kräva att han utvisas från Ryssland.”

Förutom Aleksej Navalnyjs supportrar och motdemonstranterna kommer polis att vara på plats för att arrestera Navalnyj så fort han landat, eftersom han påstås ha brutit mot en gammal villkorlig dom för förskingring.

Vnukovo-flygplatsen har i ett pressmeddelande förbjudit alla som vill möta Navalnyj vid landningen, inklusive media, med hänvisning till coronapandemin.

Stora mängder poliser och polisfordon fanns på Vnukovo-flygplatsen flera timmar före landningen, rapporterar tv-kanalen Dozjd. Ingen släpptes in i flygplatsbyggnaderna utan biljett. På söndagseftermiddagen var det 19 minusgrader vid Vnukovo.

Fotnot: När SERB skapades stod förkortningen för ”South East Radical Bloc”. Det gör den inte längre.

Poliser på flygplatsen Vnukovo i Moskva där Navalnyj väntas landa 17.20 svensk tid.
Poliser på flygplatsen Vnukovo i Moskva där Navalnyj väntas landa 17.20 svensk tid.
Publisert: