En president flyttar in – så funkar det

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7 | Foto: Anders Humlebo/TT
Grafik som visar presidentens residens.

NYHETER

En fika i Blå rummet på installationsdagens morgon. Det brukar vara den avgående presidentens sista åtagande i Vita huset.

Men det är bara en av många traditioner som ställs på ända denna mycket ovanliga flyttdag i USA:s presidentresidens.

Kaffestunden i Blå rummet är normalt sett vid 09.30-tiden, då den gamle presidenten får tillfälle att ge efterträdaren lite insidertips om livet i världens kanske mest berömda bostad.

I år har dock Donald Trump lämnat besked att han lämnar Washington tidigt på onsdagsmorgonen, och skippar den traditionsenliga överlämningen till Joe Biden.

Fikat är annars "lugnet före stormen" – inga flyttbestyr får börja innan den gamle presidenten har åkt.

– Så fort presidentens limousine lämnar Norra portiken vid 10.30-tiden är alla arbetslag redo, säger Angella Reid, som hade den högt uppsatta positionen chief usher (ungefär chefsvaktmästare) i Vita huset 2011–2017, till The Washington Post.

Fem timmar

Själva flytten – med den gamle presidentens flyttbilar på västra sidan av Södra portiken och den nyes på östra sidan – får sedan ta fem timmar. Inte en minut längre. Och allt kånkande in och ut ur byggnaden måste göras av ordinarie residenspersonal. Utomstående hantverkare får inte sätta sin fot i lokalerna.

En del går i och för sig att förbereda, som Donald Trumps hustru Melania rapporteras ha gjort denna gång. Trots att maken vägrade erkänna sig besegrad började hon snabbt efter valdagen i november fylla flyttlådor och skeppa i väg dem till bland annat familjens egendom Mar-a-Lago i Florida, rapporterar CNN.

När de flyttar in väljer presidentfamiljerna själva hur mycket egna grejer de ska ha med sig. George Bush den yngre (president 2001–2009) sägs bara ha haft med sig två personliga kollin; en kista och en tavla till Ovala rummet.

Undangömt lager

Grundläggande möblemang finns redan, och medlemmar i presidentfamiljen som vill ändra på något har en veritabel skattkammare att ösa ur – Vita husets topphemliga lager, undangömt någonstans i Maryland eller Virginia. Det innehåller möbler och annan inredning som funnits i fastigheten under många decennier.

The Washington Times har beskrivit lagret som en resa genom USA:s historia.

– Det finns mycket från Theodore Roosevelts tid, säger Betty Monkman, tidigare inredningsansvarig som Vita husets kurator, till tidningen.

– Vi har möbler från Blå rummet från så långt tillbaka som James Buchanan (president 1857–1861).

Jackies renovering

Och då saknas ändå mycket från Vita husets tidiga dagar. På 1800-talet var det vanligt att stora delar av det använda möblemanget såldes på auktion vid varje maktskifte. Chester Arthur, en numera ganska bortglömd president, gjorde till exempel 1882 sig av med "24 vagnslaster med historisk inredning", har tidskriften Departures skrivit i ett reportage.

Sådana berättelser får dagens historiker att ta sig för pannan. Även senare omdaningar av Vita huset väcker känslor. En av de mer positivt omtalade är presidenthustrun Jacqueline Kennedys renovering i början av 1960-talet, som får mycket av äran för hur pampig byggnaden numera är.

– Allt Jackie gjorde var så seriöst, sade väninnan Janet Felton Cooper till Departures.

– Fram till dess såg besökare Vita huset som stället där presidenten bodde, inrett med sådant han använde dagligdags. Kennedys fick in ett nytt perspektiv, och historisk substans i inredningen.

Klassisk replik

En annan, mindre positivt laddad, anekdot stammar från Gerald Fords tillträde 1974. Då hade personalen ett styvt jobb med att riva i väggarna för att komma åt all avlyssningsutrustning som företrädaren Richard Nixon hade installerat.

Men oavsett hur kaotiskt det kan vara inför och efteråt ska allt vara frid och fröjd prick klockan 15.30 på varje ny presidents tillträdesdag. All inredning är på plats, flyttstädningen av de över 100 rummen oklanderlig. Och chief ushern står redo vid Södra portiken, beredd att yttra sin klassiska replik:

– Välkommen till ert nya hem, herr president.

Publicerad: