Kan ta veckor att befria gruvarbetare

Av:  TT-AFP

Räddningsarbete pågår för att få ut en grupp instängda gruvarbetare i Shandongprovinsen i Kina. Bild från i måndags.
Räddningsarbete pågår för att få ut en grupp instängda gruvarbetare i Shandongprovinsen i Kina. Bild från i måndags.

Räddningsarbetare säger att det kan ta ytterligare minst två veckor att komma fram till den grupp arbetare som för nära två veckor sedan stängdes in i en gruva i Shandongprovinsen.

Ett ras, som följde efter en explosion den 10 januari, drog med sig 22 gruvarbetare flera hundra meter under markytan. Och tiden att få upp de instängda gruvarbetarna är nu knapp eftersom vattennivån sakta men säkert stiger i schakten.

I söndags fick man kontakt med elva av dem som hade fastnat cirka 580 meter under ytan, och kunde förse dem med mat och medicinsk utrustning. En av dem hade skadats allvarligt vid explosionen och har sedan dess bekräftats avliden på grund av skador mot huvudet.

En tolfte gruvarbetare tros var fast ensam ytterligare cirka hundra meter längre ner.

Vad gäller de återstående tio personerna minskar hoppat för att man ska hitta dem vid liv då man inte har fått kontakt med någon av dem sedan explosionen.

För att få ut gruvarbetarna försöker man utvidga ett av schakten. Men det arbetet går långsamt eftersom man måste borra genom granit.

Gruvolyckor förekommer ofta i Kina, bland annat på grund av bristande efterlevnad av arbetsmiljöregler. I slutet av december omkom 23 personer som hade blivit instängda i en gruva i staden Chongqing.

Publisert: