Sportlovet

Experter avråder från solresor på sportlovet

Av: 

TT

Det råder munskyddskrav ombord på flygresor. Arkivbild.
Det råder munskyddskrav ombord på flygresor. Arkivbild.

NYHETER

Trots rådande coronaläge bokas sportlovsresor till Kanarieöarna.

Smittsäkert, menar resebolagen. Experter avråder dock starkt från utlandsresor.

Stora delar av världens länder har stängt ner och infört diverse inreseförbud till följd av nya smittvågor med muterade virusformer. Men Kanarieöarna hägrar fortfarande som tillflyktsort för solsugna svenskar.

– Det är det enda som är aktuellt inför sportlovet. Jämfört med ett normalår är det visserligen väldigt, väldigt få som bokar. Men så finns det inte så många resor och öppna hotell att välja mellan, säger Adam Györki, kommunikationsansvarig på researrangören TUI.

Inreseförbud mot svenskar

Hos återförsäljaren Ticket ligger bokningsläget under vintern på cirka en femtedel jämfört med ett normalår. Även där gäller bokningarna främst Kanarieöarna.

– Andra populära resmål som Miami, Karibien och Thailand har inreseförbud för svenskar. Vi ser lite bokningar till Dubai, men eftersom utrikesdepartementet avråder från att åka dit kan vi absolut inte rekommendera det, säger marknadschefen Michael Kapil.

För närvarande råder avrådan från icke-nödvändiga resor till alla länder utanför EU/EES/Schengenområdet, samt Storbritannien och Norge.

Och trots att det går att resa till Kanarieöarna bör man låta bli, anser Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

– Det är ju helt vansinnigt att åka utomlands nu. Det måste väl ändå framgått att det är det sista man ska göra. Dels ur smittosynpunkt, dels för att man kan fastna i olika karantäner, säger hon.

Nya virusvarianter oroar

Hon får medhåll av Staffan Nordmark, professor i molekylär mikrobiologi och smittskydd vid Karolinska institutet.

– Du exponerar dig för en miljö där du självklart kan dra med dig någonting hem. Personligen tycker jag att de nya varianterna av viruset som dyker upp i länder med väldigt hög smittspridning är ett bekymmer, säger han.

Agnes Wold betonar att själva flyg- eller tågresan inte utgör den största smittorisken.

– Resandet i sig är inte så väldigt smittoframkallande. Det är snarare vad du gör på resmålet som utgör risken: att träffa folk på fest, äta och dricka inomhus och så vidare.

Researrangörerna anser dock att deras solresor går att göra på ett smittsäkert sätt.

– Du måste före resan uppvisa ett negativt covidtest som är max tre dagar gammalt, och munskydd gäller ombord på planet. Håller man sedan distans och låter bli att ta risker väl på plats är man smittsäker, säger Michael Kapil.

ANNONS EXTERN LÄNK

25 % medlemsrabatt på belysning hos Åhléns – handla här

Åhléns

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sportlovet

Resor

Coronaviruset

Flygbolag | Resa

Folkhälsomyndigheten