Miljoner utan ström i Texas – fler vinterstormar väntas

Av: Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Vinterstormar i USA har drabbat runt 100 miljoner människor och gjort många miljoner strömlösa.

Minst 38 personer har dött.

Och minusgraderna väntas fortsätta veckan ut.

Hela veckan har de kyliga vinterstormarna rört sig österut över stora delar av USA.

Jättestaten Texas är en av de värst drabbade, där elförsörjningen varit svårt påverkad under flera dagar och miljoner människor stått strömlösa, enligt The Texas Tribune.

Redan i söndags nådde temperaturen ner till 18 minusgrader i delar av Texas och i Dallas visade termometern minus 10 grader, jämfört med det normala för årstiden på runt 15 plusgrader. På många håll har det under veckan varit tjugo grader kallare än normalt.

Totalt uppges 3,4 miljoner amerikaner fortfarande vara utan ström, samtidigt som myndigheter kämpar dygnet runt med att få ordning på tillförseln, enligt nyhetsbyrån AP.

Totalt berörs runt 100 miljoner amerikaner av de olika vädervarningarna som fortfarande finns över landet.

Trafikkaos i Waco, Texas.
Foto: Jerry Larson / TT NYHETSBYRÅN
Trafikkaos i Waco, Texas.

Dussintals döda

I kylans spår har minst 38 personer dött i USA, varav många blivit kolmonoxidförgiftade.

I Fort Worth i Texas dog 23-årige Kevin Ayala i sitt hem sedan han för att hålla sin familj varm använt en generator inne i hemmet.

– Huset var väldigt kallt. För att försöka få det varmt så satte han generatorn i köket, säger vännen Eden Perez till lokal-tv-kanelen NBCDFW.

Efter en timme ska Kevin Ayalas fru ha känt sig sömnig och gått och lagt sig. En stund senare kom en vän förbi och hittade hela familjen medvetslös. Den gravida frun och parets fyraårige son fördes till sjukhus och har återhämtat sig, medan Kevin Ayala dog av den livsfarliga gasen.

I Houston, Texas, dog Etenesh Mersha och hennes sjuåriga dotter i en liknande olycka när hon använde bilen stående i garaget för att ladda sin mobiltelefon efter att familjen varit bland de miljontals strömlösa, skriver ABC13.

Under ett samtal med en vän förlorade Etenesh medvetandet och vännen, som inte visste adressen till familjen, började leta på Facebook efter familjens vänner i Houston.

När räddningstjänsten väl kom på plats fann de Eteneshs man och son medvetslösa, men fortfarande vid liv, samtidigt som bilen i garaget fortfarande var i gång.

De vårdas fortfarande på sjukhus.

Foto: LM Otero / TT
Gilbert Rocha samlar ved får att elda till värme i hemmet.
Foto: Ricardo B. Brazziell / TT NYHETSBYRÅN
Kö i kylan till ett varuhus i Pflugerville, Texas,

Värre stormar väntar

I Texas har mycket kommit att handla om kritik mot statens beredskap för den mycket ovanliga vinterstormen som på sina håll gett ett tillfälligt arktiskt klimat.

Under vintern finns normalt en kapacitet på 67 000 megawatt, jämfört med 86 000 under den normalt mer strömkrävande sommaren i Texas.

Men stormen slog ut 46 000 megawatts kapacitet, varav 28 000 från naturgas, kol och kärnkraftverk och 18 000 från vind- och solkraft, enligt ERCOT som överser statens eldistribution och kraftnät, enligt AP.

Stora förbättringar i kraftförsörjningen krävs, enligt experter.

– Vad vi har nu kommer inte att räcka med tanke på klimatförändringarna. Det kommer bara att bli värre, säger Michael Craig, forskarassistent vid Michiganuniversitets avdelning för energisystem, till AP.

Foto: Ronald W. Erdrich / TT NYHETSBYRÅN
Bild från brandbekämpning i Texas-kylan.
Publicerad:

LÄS VIDARE