USA tog tillbaka lösensumma från ryska hackare

Publicerad 2021-06-08

FBI:s biträdande direktör Paul Abbat höll under gårdagen presskonferens om Darkside-attacken mot Colonial oljeledningen

Hackare ströp bensinflödet i USA.

För att få tillbaka kontrollen över sin oljeledning betalade företaget 75 bitcoin till ryska Darkside.

Nu har amerikanska myndigheter tagit tillbaka kryptovalutan från en digital plånbok.

Hackare skapade bensinbrist i USA när de tog över oljejättens it-system och tvingade fram ett stopp i flödet i landets största oljeledning i maj i år.

Nu kommer det fram att företaget bakom Colonial pipeline betalat 75 bitcoin i lösensumma till den ryska hackergruppen Darkside för att få tillbaka sin ledning.

– Jag vet att det var ett kontroversiellt beslut och det har inte fattats lättvindigt. Jag kan erkänna att jag inte var bekväm med att se pengar skickas i väg till såna här typer, sa Colonials vd Joseph Blount i en första kommentar om utpressningen, enligt Wall Street Journal.

Lösensumman på 75 bitcoin var vid betalning värd drygt 33 miljoner kronor.

Och nu har amerikanska myndigheter tagit tillbaka stora delar av lösensumman, rapporterar New York Times. Närmare bestämt 67,3 av bitcoinsen.

– Att följa pengarna fortsätter vara det enklaste och mest kraftfulla verktyg vi har, säger justitiedepartementsåklagaren Lisa Monaco i ett pressmeddelande.

– Vi kommer att fortsätta att attackera hela ekosystemet kring ransomware för att störa och avskräcka.

Justitiedepartementets ska ha spårat kryptovalutan genom digitala plånböcker och sedan beslagtagit pengarna som vid det tillfället när de återtogs värderades till cirka 19 miljoner kronor.

– Det finns inget gömställe för olagliga medel som ligger utanför FBI:s räckvidd, som hindrar oss från att utkräva ansvar och utdela konsekvenser för illasinnande cyberaktörer, säger biträdande FBI-chefen Paul Abbate vid en presskonferens.

När Colonial betalade lösensumman fick de en kodnyckel för att återta kontrollen av sina system. Det ledde till att den sex dagar långa bränslebristen tog slut och bensinen kunde transporteras ut till pumparna igen.

Colonial-ledningen är den största i USA och försörjer stora delar av landets östkust med bensin.

ANNONS